przekształcenie funkcji wielomianowej na postać iloczynową
haniaopop: witam, mam do narysowania wykres funkcji wielomianowej. Znam zasady rysowania funkcji
wielomianowej w teorii, lecz gorzej w praktyce...
wzory funkcji do narysowania są takie:
f(x)=x
5+3x
4+4/3x
3−1
d(x)= 5x
4−12x
3+4x
2
Wiem, że muszę to przekształcić do postaci iloczynowej, aby móc narysować wykres i widzieć
rozkład potęg, ale za nic w świecie nie potrafię zrobić tych przekształceń i stoję w miejscu.
Bardzo proszę o pomoc, bo niedługo mam kolokwium, a już całkiem się poddaje
1 gru 11:22
Mati_gg9225535: Hej
d) wyciągamy x
2 przed nawias potem delta i się rozłozy

a nad f jeszcze pomyślę
1 gru 11:26
haniaopop: Dziękuję Ci bardzo

Może Tobie uda się zrobić postać iloczynową z funkcji f(x), bo ja kompletnie nie wiem jak to
zrobić.
1 gru 11:32
1 gru 11:36
haniaopop: Czyli postać iloczynowa d(x) będzie wyglądała tak:
x
2(x−2/5)(x−2) ?
1 gru 11:37
haniaopop: No i dalej nie potrafię rozbić tej funkcji f(x) na iloczynową?
Ktoś potrafiłby to zrobić i pomógłby załamanej przed kołem studentce ?

:(:(
1 gru 12:21
ICSP: | | x5 + 3x4 + 4 | |
f(x) = |
| |
| | 3x3 − 1 | |
1 gru 12:22
haniaopop: nie, nie tam ma być tylko cztery trzecie, a nie kreska ułamkowa do całości
1 gru 12:24
1 gru 12:25
haniaopop: Tak właśnie

I muszę do rozbić na postać iloczynową.
1 gru 12:26
haniaopop: *to
1 gru 12:26
ICSP: Licz pochodną
1 gru 12:27
haniaopop: ok, dziękuję
1 gru 12:30
ICSP: 1. Pochodna
2. Ustalenie ekstremów
3. Policzenie ich wartości
4. Ustalenie przedziałów gdzie leżą miejsca zerowe wielomianu
5. Narysowanie bardzo przybliżonego wykresu.
1 gru 12:32
haniaopop: Już mniej więcej wiem jak się pokierować

Dziękuję Ci bardzo
1 gru 12:38