Rozwiąż równanie.
majtaj5: Rozwiąż równanie.
2x3+3x2+3x+1=0
30 lis 21:11
Saper: podziel wielomian przez dwumian (x+12)
30 lis 21:14
Eta:
2x3+x2+2x2+x+2x+1=0
x2(2x+1)+x(2x+1)+(2x+1)=0
dokończ.....
30 lis 21:18
majtaj5: dzięki Eta
30 lis 21:22
Radek:
ETA
30 lis 21:24
mat: Jest jakiś sposób na rozkładanie wielomianu, tak jak zrobił/a to Eta?
30 lis 21:27
majtaj5: no właśnie jest jakiś inny sposób, bo nigdy nie wiem co mam rozłożyć?
30 lis 21:31
Radek:
czytaj post saper
30 lis 21:31
ICSP: 2x
3 = x
3 + x
3
zatem
x
3 + (x + 1)
3 = 0
(x + x + 1)(x
2 + x(x+1) + (x+1)
2) = 0
Innym podejściem może być twierdzenie o pierwiastkach wymiernych
30 lis 21:32
30 lis 21:33
Saper: Wg mnie to właśnie Horner jest najlepszy
30 lis 21:33
majtaj5: Horner?
30 lis 21:36
ICSP: tak Horner
sposób dzielenia wielomianów stworzony dla komputerów

Ogranicza liczbę mnożeń
30 lis 21:39
30 lis 21:40
Saper: Ogólnie takich fajnych czarów w programie podstawowym nie ma, a szkoda, bo to wiele ułatwia
30 lis 21:41
ICSP: Saper, chyba się z
Gustlikiem dogadasz
30 lis 21:42
Eta:
30 lis 21:43
majtaj5: Saper, a skąd wiedziałeś, że ten wielomian trzeba podzielić przez (x+1/2)?
30 lis 21:57
Saper: Najpierw ustaliłem, że skoro przy każdym 'x' jest liczba dodatnia, to na logikę rzecz biorąc,
rozwiązaniem musi być jakaś liczba ujemna (gdyby była dodatnia, to nigdy nie będzie to 0).
Następnie z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu, doszedłem do tego, że
x=−{1}{2}.
Ogólnie, trzeba zrobić duuużo przykładów, żeby tak od razu 'widzieć' rozwiązanie
30 lis 22:10