.
Piotr 10: 1.Ze zbioru liczb {1,2,3,....,2n+1} losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo P(A
n), że
ich suma jest liczbą nieparzystą. Zbadaj monotoniczność ciągu [P(A
n)].
Ω − zbiór 2−elementowych kombinacji zbioru (2n+1) −elementowego
A − suma dwóch liczb jest liczbą nieparzystą
Chyba tu nie uwzględniamy dwóch przypadków, czyli parzysta i nieparzysta v nieparzysta i
parzysta.
30 lis 17:11
Saizou :
a co to za różnica czy najpierw wylosujemy parzystą a potem nie parzystą czy na odwrót ?
.....
żadna!
30 lis 17:20
Piotr 10: Dziękuję
30 lis 17:30
Saizou : zadanko z operonu
30 lis 17:31
Piotr 10: Z tego nowego Operonu 2013 to chyba nie, bo mam go od koleżanki i takiego samego zadania nie
ma. A te zadanie to dostałem od nauczycielki, zapewne to zadanie ze starszego wydania Operonu
30 lis 17:34
Saizou : jak nie ma

zadanie z testu ćwiczeniowego zadanie 9 str. 34
30 lis 17:40
Piotr 10: Oblicz prawdopodobieństwo, że w czteroosobowej rodzinie wszyscy urodzili się dokładnie w dwóch
miesiącach pierwszej połowy roku
Ω − zbiór 4−elementowych wariacji z powtórzeniami zbioru 12−elementowego
A − wszyscy urodzili się w dwóch miesiącach I polowy roku
Ω=12
4
OK?
30 lis 17:41
Piotr 10: U mnie naprawdę nie ma, strona 34( jest pusta)
30 lis 17:42
Saizou :
30 lis 17:43
Saizou : sorry pomyliły mi się operony

to zadanka z operona 2014
30 lis 17:44
Piotr 10: Oblicz prawdopodobieństwo, że w trzyosobowej rodzinie wszyscy urodzili się w innym dniu
tygodnia, ale nie w niedzielę.
Ω − zbiór 3−elementowych wariacji bez powtórzeń zbioru 7−elementowego.
A − ........
A=6*5*4=120
OK?
30 lis 17:49
30 lis 17:51
Saizou :
lΩl=73, bo każdy mógł się urodzić w dowolnym dniu tygodnia
30 lis 17:51
Piotr 10: OK
30 lis 17:52
Piotr 10: W urnie jest n kul czerwonych i 5 kul niebieskich. Z tej urny wyjmujemy dwie kule.
| | 7 | |
Prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie jednej kuli czerwonej jest większe od |
| . |
| | 15 | |
Wyznacz liczbę n.
Ω − zbiór 2−elementowych kombinacji zbioru (n+5) − elementowego
A − wylosowanie jednej kuli czerwonej
OK?
30 lis 17:56
Saizou : zgadza się
30 lis 17:59
Piotr 10: Super

. Jeszcze drzewka muszę ogarnąć i będzie spoko
30 lis 17:59
Saizou : a drzewka są proste, nawet operon na próbnej maturze miał zadanko, które można było 'rozwalić'
przy pomocy sadzenia drzewek
30 lis 18:00
Piotr 10: Właśnie wiem

. Raczej bym nie zrobił do końca zadania, bo ''drzewek'' nie umiem
30 lis 18:01
Saizou : ale bez drzewek też się dało
30 lis 18:02
30 lis 18:03
Piotr 10: Wiesz może się i da, ale to nie mój poziom

. Obliczałem coś tam, ale nie wiedziałem co
później mam zrobić
30 lis 18:03
Saizou : ale teraz już wiesz
30 lis 18:05
Piotr 10: Wiem widziałem

. Jutro te drzewka ogarnę, bo przydają się bardzo.
Np.
W urnie I jest 5 białych kul i 7 czarnych kul, w urnie II są 2 białe kule i 3 czarne kule.
Wyjmujemy dwie kule z I urny i dokładamy do II urny, a następnie z II urny wyjmujemy jedną
kulę. Oblicz prawdopodobieństwo, że po dołożeniu kul wyjmiemy z II urny kulę czarną.
I w tym zadaniu za pomocą drzewka najłatwiej czy nie

W takich typu zadaniach
30 lis 18:06
Saizou : to zależy kto co lubi i co jest dla danej osoby najłatwiejsze. Ja bym to zrobił drzewkiem
30 lis 18:08
Piotr 10: Ok, dzięki za pomoc
30 lis 18:09
Saizou : proszę bardzo
30 lis 18:10