MATURA - MAJ
Piotr 10: W zielonym pudełku jest 10 monet pięciozłotowych i 5 moment dwuzłotowych, a w białym pudełku są
2 monety pięciozłotowe i 3 monety dwuzłotowe. Z zielonego pudełka losujemy jedną monetę i
wrzucamy ją do białego pudełka. Następnie z białego pudełka losujemy jednocześnie 2 monety.
Oblicz prawdopodobieństwo, że z białego pudełka wylosujemy w sumie 7 złotych.
To zadanie z próbnej matury 2013 z Operonu
Robiąc dziś ten arkusz, to te zadanie mnie przerosło, jak każde zadanie z prawdopodobieństwa.
Proszę o pomoc
29 lis 23:29
Piotr 10: Tak na logikę to(pudełko zielone)
Prawdopodobieństwo wylosowania 10 monet pięciozłotowych to
Prawdopodobieństwo wylosowania 5 monet dwuzłotowych, to
Pudełko białe
P
3 − losujemy z trzech monet pięciozłotowych i 3 monet dwuzłotowych
P
4 − losujemy z dwóch monet pięciozłotowych i 4 monet dwuzłotowych
Proszę o pomoc
29 lis 23:52
Eta:
teraz :
| | 2 | | 3 | | 1 | | 8 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| =..... |
| | 3 | | 5 | | 3 | | 15 | |
30 lis 00:36
Saizou :

albo metodą drzewka
| | 10 | | 3 | | 3 | | 5 | | 2 | | 4 | | 26 | |
P(A)=2* |
| * |
| * |
| +2* |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 15 | | 6 | | 5 | | 15 | | 6 | | 5 | | 45 | |
30 lis 10:30
Mila:
Komentarz na początku masz błędny:
1) Prawdopodobieństwo wylosowania monety pięciozłotowej z zielonego pudełka :
dalej dobrze, potem
2)Prawdopodobieństwo wylosowania monety dwuzłotowej z zielonego pudełka :
i dalej dobrze , dokończenie u Ety.
W tym zadaniu, drzewka nie polecałabym, łatwo o pomyłkę i za dużo gałązek.
30 lis 18:45