Pomocy
Homej: Mógłby ktoś to wyjaśnić jak wyliczyć:
8x−3=9x−3
30 lis 13:56
ktosia: moim zdaniem x=3, ale to tylko logicznie rzecz biorąc

bo każda liczba do potęgi 0 równa się
1

ale to bez żadnego dowodu jest
30 lis 13:59
-:):
... i słusznie −
30 lis 14:01
Homej: no ja wiem że ma być 0 ale jak to wyliczyć?
30 lis 14:01
Hajtowy:
x=3
Narysuj sobie :
8
x−3 oraz 9
x−3
I sprawdź w którym punkcie się przecinają
30 lis 14:02
ktosia: podstaw sobie za x−3=t
8t=9t
80=90
t=0
x−3=0
x=3
30 lis 14:03
-:):
... a tak wprost
Skoro dwie różne liczby podniesione do identycznej potęgi dają równość
... to ta potęga może być tylko równa 0
30 lis 14:04
ktosia: a moglibyście zerknąć tutaj

z góry dzięki
30 lis 14:05
30 lis 14:05