wykazać
ktosia: wykaż że liczba a=[(
√19−
√3)
12+(
√19+
√3)
12]
2−2
√19 jest całkowita
pomoże ktoś
30 lis 13:43
ktosia: doszłam już do etapu że zostaje mi 2(√19−√3)12(√19+√3)12
30 lis 13:47
ktosia: czy mogę teraz zastosować wzór skróconego mnożenia (a+b)(a−b)=a
2−b
2 i dopiero ten wynik
| | 1 | |
podnieść do potęgi |
|  ? czy tak nie można  |
| | 2 | |
30 lis 13:50
ktosia: w wyniku wyszło mi że a=8 jeżeli użyłam tego wzoru skróconego mnożenia ale nie wiem czy tak
można, mógłby ktoś zerknąć
30 lis 13:55
-:):
2[(√19−√3)(√19−√3)]0,5=2(19−3)0,5=8
30 lis 14:12