Równanie z parametrem
Radek:
Równania jak to szło

Dla jakich wartości parametru m suma odwrotności pierwiastków równania x
2+mx−16=0 jest równa
−4?
Δ>0
m
2+64>0
m∊R
m=64 ?
29 lis 18:27
-:):
... sprawdź znak na końcu rozwiązania −
29 lis 18:30
Radek: m=−64
29 lis 18:31
Radek:
a np. jak bym miał takie równanie to samo tylko na końcu +16 to musiałbym zrobić założenia że
m≠0 ?
29 lis 18:32
Hajtowy: Oui
29 lis 18:32
Radek:
?
29 lis 18:33
-:):
... wtedy Δ byłaby inna
29 lis 18:38
Radek:
Δ=m2−64
(m−8)(m+8)>0
m∊(−∞,−8]suma[8,∞) ?
Ale co w związku z tym ?
29 lis 18:41
-:):
wtedy dla m=64 (mieści się ono w przedziale dla którego równanie ma dwa rozwiązania)
29 lis 18:45
Radek: Czyli mając +16 rozważam tak jak napisałem ?
29 lis 18:45
Radek: ?
29 lis 18:59
Radek: ?
29 lis 19:32
Radek: ?
29 lis 20:11
-:):
... o co jeszcze "kaman" Panie Radku ? −
29 lis 20:14
Radek: o moje pytanie 18:45 ? muszę mieć 100% pewności dopiero mogę przejść do następnego zadania
29 lis 20:14
Radek: To dobrze myślę ?
29 lis 20:21
-:):
rzecz w tym, że nie wiem co tam napisałeś ... na pewno nie napisałeś precyzyjnie.
Tok rozwiązania byłby taki sam ... z tym, że Δ>0 określiłaby przedziały gdzie są dwa
pierwiastki.
Dalej identycznie z wzorów Viete'a ... oczywiście sprawdzając ostatecznie czy rozwiązanie
mieści się w przedziałach "zakreślonych" przez warunek Δ>0
29 lis 20:21
Radek: Wyznacz te wartości parametru m , dla których równanie x2+mx+m=0 ma dwa różne pierwiastki
takie, że ich iloczyn jest mniejszy od 6.
Δ>0 m≠0 ?
x1*x2<6
29 lis 20:25
Radek:
?
29 lis 20:30
-:):
zauważ, że Δ>0 m
2−4m>0 m(m−4)>0
ten warunek jest również i tu ... ale masz rację −
29 lis 20:33
Radek:
m2−4m>0
m(m−4)>0
m∊(−∞,0)suma(4,∞)
m<6
m∊(−∞,6)
m∊(−∞,0)suma(4,6) ?
29 lis 20:49
Radek: ?
29 lis 20:58
Radek: puk−puk ?
29 lis 21:07
Radek: ok ?
29 lis 21:17
Radek: Proszę
29 lis 21:26
Radek: ?
29 lis 21:35
Radek: ?
29 lis 21:52
Eta:
ok
29 lis 21:56
Radek: Dobry wieczór
29 lis 21:58
Eta:
Dobry, dobry
29 lis 22:00
Radek: Ma Pani czas na te zadania ?
29 lis 22:02
Eta:
Jakie? wrzucaj........zawsze jak nie ja , to ktoś Inny pomoże
29 lis 22:03
Radek: Właśnie ostatnio coś nikt nie ma czasu
29 lis 22:06
Radek:
Wyznacz te wartości parametru m , dla których równanie x2+mx+m=0 ma jedno rozwiązanie.
Δ=0
m2−4m=0
m(m−4)=0
m=0 lub m=4 ?
29 lis 22:09
Eta:
ok
29 lis 22:18
Radek: A nie można zrobić jeszcze tak m=0 wtedy to rozwiązanie to 0 ?
29 lis 22:19
Eta:
Zawsze możesz sam sprawdzić
dla m=0 : x2=0 ⇒ x= 0 −−− jedno
dla m= 4 : x2+4x+4= (x+2)2=0 ⇒ x= −2
29 lis 22:21
Radek: czyli praktycznie powinny być takie założenia że m=0 lub Δ=0 ?
29 lis 22:22
29 lis 22:23
Eta:
W tym przypadku z Δ otrzymasz m=0
gdyby np: mx2+2x −m=0
to sprawdzasz najpierw czy jest rozwiązanie dla równania liniowego , czyli dla m=0
29 lis 22:25
Radek: Ja jestem kolorowy
29 lis 22:25
Eta:
Ok ."kolorowy"
29 lis 22:27
Radek:
Jak już to ''dzięcioł''

Wyznacz tę wartość parametru k , dla której suma kwadratów pierwiastków równania x
2+2kx+3k
2−
6k− 2 = 0 jest największa z możliwych.
Nie dla gotowego rozwiązania !
Δ≥0
x
12+x
22
29 lis 22:30
Eta:
Dobrze

tylko zbadaj maksimum funkcji f(m) = x
12+x
22 =.........
29 lis 22:32
Radek:
A jeszcze takie pytanie czy Pani nie maczał palców w maturach próbnych z matematyki

chodzi o
zadanie z jabłuszkami
29 lis 22:35
Eta:
tzn. f(k) =.......
29 lis 22:36
Eta:
Z tymi

, co ojciec z synem dla mnie zbierali?
29 lis 22:37
Radek: Tak !
29 lis 22:39
Radek:
x
2+2kx+3k
2−6k−2=0
4k
2−4(3k
2−6k−2)≥0
4k
2−12k
2+24k+8≥0
−8k
2+24k+8≥0 /(−8)
k
2−3k−1≥0
Δ
k=13
√Δk=
√13
| | 3−√13 | | 3+√13 | |
k∊(−∞, |
| }>suma< |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | |
czy to ok ?
29 lis 22:43
Eta:
Ejjj

dzieląc
nierówność przez liczbę ujemną o czym masz pamiętać
29 lis 22:46
Radek: zmiana znaku przepraszam
29 lis 22:47
29 lis 22:47
Eta:
To ja mam o tym przypominać
29 lis 22:48
Radek:
29 lis 22:49
Eta:
No i teraz drugi warunek : x12+x22 −−− ma osiągać wartość największą
29 lis 22:49
Radek:
Teraz te wzory viete'a
x12+x22
(x1+x2)2−2x1x2
4k2−2(3k2−6k−2)
4k2−6k2+12k+2
−2k2+12k+2 i co dalej ?
29 lis 22:51
Eta:
f(k) = −2k
2+12k+2 −− ma wartość największą dla odciętej wierzchołka paraboli
bo to parabola ramionami do dołu
| | −b | |
kmax= |
| =......... i to "k" ma należeć do powyższego przedziału z "Δ−ą" |
| | 2a | |
dokończ .....
29 lis 22:57
Radek:
Ale te wzory vietea sobie tak pisze tam nie powinno byż żadnego znaku = czy > na końcu ?
| −12 | |
| =3∊przedziału który wyznaczyłem wcześniej  |
| −4 | |
29 lis 23:03
Eta:
Piszesz tak
mam zbadać największą wartość jaką osiąga funkcja
f(k)= xsup>2+x22 w zależności od parametru "k"
f(k)= .....
29 lis 23:07
Eta:
f(k)= x12+x22
29 lis 23:08
Radek:
''sup>2'' ?
29 lis 23:08
Eta:
Źle mi się wpisało

( poprawiłam
29 lis 23:11
Radek:
OK

To ja na 10 minut wychodzę
29 lis 23:12
Eta:
Ja też
29 lis 23:13
Radek: Dla jakich m ∈ R równanie x
2−mx+m+3=0 ma dwa różne rozwiązania, których suma odwrotności
jest mniejsza od 1?
Δ≥0
29 lis 23:41
Eta:
Warunki ok

teraz rozwiązuj
29 lis 23:42
Piotr 10: Na pewno Δ≥0 ? Jeszcze raz przeczytaj zadanie
29 lis 23:42
Eta:
Nie zauważyłam , ma być:
Δ>0
29 lis 23:43
Radek:
m
2−4(m+3)>0
m
2−4m−12>0
Δ
m=64
√Δm=8
m
1={4−8}{2}=−2
m∊(−
∞,−2)suma(6,
∞)
−3(m+3)<0 / :−3
m+3>0
m>−3
m∊(−3,
∞)
m∊(−3,−2)suma(6,∞) ?
29 lis 23:49
Radek: by się zgadzało ?
29 lis 23:57
Radek: stuku−puk ?
30 lis 00:06
Radek: ?
30 lis 00:19
Radek: up up up
30 lis 00:25
Eta:
ok
30 lis 00:27
Radek:
30 lis 00:27
Radek: Wyznacz te wartości parametru m , dla których równanie x2+mx+m=0 ma takie dwa różne
pierwiastki, że suma ich kwadratów jest mniejsza od 15.
Δ>0 m≠0
x12+x22<15
30 lis 00:28
Eta:
No i działaj dalej, bo ja już idę smacznie spać
30 lis 00:31
Radek: 
dziękuję za pomoc i proszę jutro też o obecność w moich postach

dobranoc
30 lis 00:33
Radek:
m
2−4m>0
m(m−4)>0
m∊(−
∞,0)suma(4,
∞)
x
12+x
22<15
(x
1+x
2)
2−2x
1x
2<15
m
2−2m−15<0
Δ
m=4+60
Δ
m=64
√Δm=8
m∊(−3,5)
m∊(−3,−2)suma(4,6) ?
30 lis 00:36
Radek: ?
30 lis 00:43
Radek: ?
30 lis 09:36
Radek: ?
30 lis 10:12