zespolone liczby
olislawiec: mam obliczyc x
4=−4 jak to zrobic ?
29 lis 15:30
ICSP: x4 + 4 = 0
(x2 + 2i)(x2 − 2i) = 0
x = 1 + i v x = 1 − i v x = −1 + i v x = −1 − i
29 lis 15:32
irena_1:
−4=4(−1+0i)=4(cosπ+i sinπ)
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
x1=4√4(cos |
| +i sin |
| )=√2( |
| + |
| i)=1+i |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | √2 | | √2 | |
x2=√2(cos |
| π+i sin |
| π)=√2(− |
| + |
| i)=−1+i |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
x3=√2(cos |
| π+i sin |
| π)=−1−i |
| | 4 | | 4 | |
| | 7 | |
x4=√2(cos |
| π+i sinU{7}{4]π)=1−i |
| | 4 | |
29 lis 15:35
olislawiec: ooo dzieki
29 lis 15:35
olislawiec: (x2 + 2i)(x2 − 2i) ale wzro skroconego mnozenia byl na roznice kwadratow a nei sume kwadratow
przeciez ?
29 lis 15:37
olislawiec: aha ale bedzie ido kwadratu i sie zredukuje ten minus
29 lis 15:39
olislawiec: ICSP a daloby rade pokazac dskad sie wzial chociaz jeden jpeirwiastek bo dalej nei wiem ?
29 lis 15:43
ICSP: Wystarczy , że zapamiętasz ile to jest √i
29 lis 15:45
olislawiec: no to jak to obliczyc ?
29 lis 15:46
ICSP: Inny sposób.
x4 = − 4 ⇒ x4 + 4 = 0 ⇒ (x2 + 2x + 4)(x2 − 2x + 4) = 0
Dwa razy delta i po sprawie
mamy już trzy sposoby :
1. Wzór de Moivre'a
2. Wzór a2 − b2
3. Przekształcenie wielomianu na poziomie liceum
Najlepiej zrób tym pierwszym. Przyda się później.
29 lis 15:47
olislawiec: wlasnie kurde tym peirwszym umiem ale nei wiem jak to drugie skad wiedziales ze ten nawias
pojedynczy ze z niego beda te dwa peirwiastki bo nei wiem ile to jest pierwiastek z 2i
29 lis 15:49
ICSP: √i możesz obliczyć np ze wzoru De Movier'a. Warto zapamiętać jego wartość
29 lis 15:51
olislawiec: aha i potem jak 2i to analogicznie tylko pomnozyc razy dwa to
29 lis 15:53
MQ: No to 3. do kolekcji:
z4=−4=4*ei(2k+1)π
z=(4*ei(2k+1)π)1/4=41/4*ei(2k+1)π/4=√2*ei(2k+1)π/4, k=0, 1, 2, 3
29 lis 15:54
ICSP: x2 + 2i = 0 ⇒ x = ± √2 * √i
29 lis 15:54
ICSP: MQ miałbym do Ciebie prośbę małą
29 lis 15:54
olislawiec: i1/2 wyszlo mi pierwiastek z dwoch przez dwadodac i pomnozone przez pierwiastek z dwoch przez
dwa i teraz jak to sie ma do tego rozwiazania drugiego to nei wiem
29 lis 15:55
olislawiec: a już wiem
29 lis 15:56
MQ: Sorry, już się nie będę wtrącał
29 lis 15:57
29 lis 15:58
ICSP: Nie o to chodzi

Mam problem z zadaniem i chciałbym abyś mi jakoś przybliżył rozwiązanie
29 lis 15:58
MQ: Nie wiem, czy dam radę.
29 lis 15:59
29 lis 16:06
olislawiec: ICPS pomoz mi jeszcze z jednym dlaczego tak jak policzyla irena x2 =−1+i skoro cosinus z 3/4 π
to to samo co cosinus π/4 a sinus to to samo co −sinπ/4
29 lis 16:34
29 lis 16:36
olislawiec: dobra bo cwairtki
29 lis 16:36
olislawiec: ale jak minus jak 3/4π=cosinus(π−1/4π) a cosinus(−x)=cosinus (x)

29 lis 16:37
29 lis 16:39
olislawiec: ćwiartki ale jestem łoś
29 lis 16:40