zespolone
ICSP: Oblicz stosując postać wykładnicza liczby zespolonej
(ź)
6 = 4|z
2|
Jeżeli z = R*e{iφ) to ź = R*e
−iφ oraz |z| = R
zatem
R
6 * e
−6iφ = 4R
2
Dla R = 0 jest rozwiązaniem.
Dla R ≠ 0 dzielę stronami przez R
2 :
R
4 * e
−6iφ = 4 ⇒ R
4 = 4 ∧ e
−6iφ = 1
Niestety nie potrafię rozwiązać tego drugiego równania
29 lis 16:05
Krzysiek: 1=e0i
zatem: −6φ=0+2kπ
29 lis 16:07
Godzio:
1 = e0i
−6φ = 0 + 2kπ, k ∊ Z
29 lis 16:09
MQ: No i po bólu.
Drobny komentarz, bo wszyscy tutaj mają problemy z pisaniem liczb zespolonych w sprzężeniu, a
przecież istnieje zapis alternatywny do kreski nad z: z*.
29 lis 16:15
ICSP: czyli gdybym miał e−6iπφ = −1 to −6φ = π + 2kπ ?
29 lis 16:20
Godzio:
Tak bo − 1 = 1 * (cosπ + isinπ) = eiπ
29 lis 16:23
ICSP: Teraz już nie powinno być problemów
29 lis 16:24
ICSP: Dziękuje : )
29 lis 16:24
MQ: Jeżeli się nie rąbnąłeś, to po lewej masz e−6iπφ, więc −6πφ=π + 2kπ
29 lis 16:24
ICSP: źle przepisałem
29 lis 16:28