;)
matura: rozwiąż równanie
sinx|cosx|=0,25,gdzie x należy do <0, 2pi)
29 lis 06:44
matura: ?
29 lis 06:50
matura: ?
29 lis 07:31
irena_1:
|cosx|≥0, więc sinx>0
Ogranicz się do przedziału
(0; π)
1)
sinx cosx=0,25
2sinx cosx=0,5
sin2x=0,5
| | π | | 5 | |
2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
czyli w tym przedziale
2)
−sinx cosx=0,25
−2sinx cosx=0,5
sin2x=−0,5
| | 7 | | 11 | |
2x= |
| π+2kπ lub 2x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
czyli w tym przedziale
29 lis 08:40
bezendu: Zadanie z dzisiejszej próbnej
29 lis 12:40
Saper: rysowaliście wykres sin2x

Wtedy wychodzi w sumie 8 rozwiązań.
29 lis 13:18
bezendu:
Ja nic nie rysowałem
29 lis 13:24
Saper: chyba jednak ja mam błąd
29 lis 13:28
bezendu: Chyba tak
29 lis 13:35
zombi: 4 rozwiązania
29 lis 13:35
zombi: A jak wam prawdo wyszło?
29 lis 13:35
bezendu:
Zrobił ktoś z tym ostrosłupem ?
29 lis 13:36
Saper: tak, ja zrobiłem
29 lis 13:36
bezendu:
A ja nie zrobiłem tego zadania
29 lis 13:38
29 lis 13:38
Saper: mam tak samo jak zombi
29 lis 13:38
zombi: A prawdo zrobiłeś? Bo tam mnie wynik ciekawi.
29 lis 13:39
Saper: wyszło mi 4/9, ale strasznie zagmatwane to było, nie wiem jak jest poprawnie
29 lis 13:39
bezendu:
| | 2 | |
Zrobiłem, ale nie spisałem wyniku.. spisałem tylko w tym logarytmie (−1,− |
| ] ? |
| | 3 | |
29 lis 13:40
zombi: Tak.
29 lis 13:40
zombi: podzielność jak pokazywaliście?
29 lis 13:44
bezendu:
a+b=k*r a*b=k*t i dalej prosto

a Ty ?
29 lis 13:45
zombi: a+b ≡ 0 (mod k)
ab ≡ 0 (mod k) na kongruencjach leciałem sobie.
A z ciągiem ile ci wyszło b1*...*bn czy nie wiesz?
29 lis 13:46
bezendu:
kongruencja

Nie wiem ale to z ciągiem nie było trudne
29 lis 13:48
bezendu: Macie arkusz ?
29 lis 13:49
zombi: Niee właśnie ponoć operon dopiero jutro wrzuci ; (
29 lis 13:50
bezendu:
Może ktoś porobił zdjęcia
29 lis 13:50
KUZDE: b
1*b
2*...*b
n = 5
12n(3n−1)
a wykaz ,ze a
3 − b
3 dzieli sie przez k , to (a−b)(a
2 + ab + b
2)
a+b i ab sie dzieli ,wiec ( a+b )
2 − ab tez
29 lis 13:57
zombi: | | 13 | |
Wiedziałem, że gdzieś rachunek z prawdo zrobiłem bo mam |
| . Reszta git |
| | 45 | |
29 lis 13:58
pb: tez mam 13/45
29 lis 13:59
zombi: To już nie wiem xd
29 lis 14:02
zombi: BTW podobne zadanko dzisiaj było z tymi kółeczkami, również Talesem robiłem, a wy?
29 lis 14:09
29 lis 14:09