geometria
Saizou :

Dane są 2 koła styczne zewnętrznie o promieniach r i R (R>r) oraz środkach O
1 i O
2 . Do tych
kół poprowadzono wspólną styczną, która jest styczna do tych okręgów w punktach S
1 i S
2.
Oblicz pole trójkąta AS
1O
1 , gdzie A jest punktem przecięcia się prostych S
1S
2 i O
1O
2 .
mógłby ktoś sprawdzić:
z tw. Talesa
R(r+x)=r(R+2r+x)
Rr+Rx=Rr+2r
2+rx
Rx=2r
2+rx
Rx−rx=2r
2
x(R−r)=2r
2
z tw. o stycznej i siecznej mamy
d
2=(R+2r+x)(2r+x)
| | 2r2 | | 2r2 | |
d2=(R+2r+ |
| )(2r+ |
| ) |
| | R−r | | R−r | |
| | R2−Rr+2Rr−2r2+2r2 | | 2Rr−2r2+2r2 | |
d2=( |
| )( |
| ) |
| | R−r | | R−r | |
| | | | R2√2r(R+r) | |
PAO1S1= |
| = |
| |
| | 2 | | 2(R−r) | |
i gdzie tu jest błąd
http://www.zadania.info/d18/319888
2 maj 11:37
Saizou :
2 maj 11:52
Saizou : up
2 maj 12:33
Saizou :
2 maj 13:05
Kipic: Co chwile patrze czy ktos wie co jest zle ale sie okazuje ze zadanie jest Grube
tez byłbym ciekawy co jest zle
2 maj 13:09
Saizou : ktoś wie co jest źle?
2 maj 13:41
Dominik: zadziwiajace, patrze sie na to od 20 minut i bledu znalezc nie moge.
2 maj 14:18
zombi: Powiedz mi tylko jedno, kąt AS1O1 jest prosty prawda?
2 maj 14:32
zombi: Ten S1 dalszy bo masz dwa S1 na twoim rysunku, chodzi mi o ten S1 koło R
2 maj 14:33
Kipic: napewno jest prosty poniewaz ta prosta jest styczna do tych dwoch okregow
2 maj 14:33
zombi: No to mi wyszedł wynik ja na zadania.info tylko, ze z pitagorasa liczylem
x mam taki jak ty i teraz
d
2+R
2=(R+2r+x)
2
d=
√(R+2r+x)2−R2 a to po dwudziestu latach obliczeń wychodzi, że
| | 4R3 | | 2R√Rr | |
d=√ |
| = |
| |
| | (R−r)2 | | R−r | |
I podstawiamy do
| dR | | 2R2√rR | | R2√rR | |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 2(r−R) | | r−R | |
2 maj 14:37
zombi: Btw. poda ktoś to tw. o stycznej i siecznej? Bo ja się nie bawię w geometrię i nie znam tego.
2 maj 14:38
Kipic: | | dR | |
mam pytanie to |
| to jest wzór w tablicach a wogule na co ten wzór jest  |
| | 2 | |
2 maj 14:41
zombi: Bo chce sprawdzić ten twój sposób tylko, że nie znam tego twierdzenia.
2 maj 14:41
2 maj 14:42
zombi: Przecież powiedziałeś, że między d a R jest 90o, czyli S1O1A jest prostokątny trójkąt, to
jest zwyczajny wzór na pole trójkąta. Saizou też tak liczył pole, zobacz jego post.
2 maj 14:43
Kipic:

Jesli o to Tobie chodzi to
w tablicach to jest taki wzor:
lPAl * lPBl = lPCl
2
na forum nie znalazlem
2 maj 14:45
Kipic: @zombi sry ja cały myslalem ze trzeba wyliczyc pole AS
1O
2 i m sie to d nie zgadzalo z R
2 maj 14:47
2 maj 14:48
Dominik: d
2 = (2R + 2r + x)(2r + x)
Saizou, popraw.
2 maj 14:48
Dominik: no i mnie ubiegles o sekundy, zombi.
2 maj 14:49
zombi: Czekałem na to twierdzenie
2 maj 14:50
Saizou : już wszystko jasne, dzięki wielkie, bo za Chiny nie mogłem doszukać się błędu
2 maj 14:51
Bogdan:

a =
√(R + r)2 − (R − r)2 = 2
√Rr
| R − r | | r | | ar | | 2r√Rr | |
| = |
| ⇒ b = |
| = |
| |
| a | | b | | R − r | | R − r | |
| | 1 | |
Pole trójkąta AO1S1: P = |
| *R*(a + b) = ... |
| | 2 | |
i tyle
2 maj 15:11
Kipic: @Bogdan ale grubo zrobione

o wiele prościej
2 maj 15:41
zombi: No tak, tylko Saizou chciał inaczej niż na zadania info
2 maj 15:41
Bogdan:
2 maj 15:42
Kipic: w sumie takie zadanie mogłoby być na maturze wydaje mi sie ze dawno podobnego nie bylo
2 maj 15:44