Trójkąty
Łukasz:

Wyznacz równanie wysokości trójkąta ABC poprowadzonej z wierzchołka C, gdy A = (−1,9); B =
(5,12); C = (2,10).
28 lis 21:25
krystek: Wzór na odległośc p C od prostej AB
lub prosta prostopadła do AB z punktu C i nastepnie punkt wspólny tych prostych
28 lis 21:28
Łukasz: A jak wyznaczyć wzór na odległość punktu P od prostej AB?
28 lis 21:30
28 lis 21:31
28 lis 21:32
Eta:
| | 1 | |
prosta AB ⊥do proste hC to współczynnik kierunkowy prostej hC = − |
| |
| | aAB | |
x
A≠x
B
| | yA−yB | | 1 | |
aAB= |
| =........ = |
| |
| | xA−xB | | 2 | |
to prosta zawierająca wysokość poprowadzoną z wierzchołka C ma równanie
h
C : y= −2(x−2)+10
y=.......... dokończ
28 lis 21:33
Łukasz: Dzięki wielkie!
28 lis 21:33
Łukasz: A nie mogę policzyć odległości C od protej i tego uznać za wysokość?
28 lis 21:38
Łukasz: ?
29 lis 22:16
Eta:
Możesz

jak chcesz "jechać z Krakowa do Wrocławia przez Moskwę "
29 lis 23:01
Łukasz: Bo nie do końca rozumiem to co zostało napisane przez Ciebie
30 lis 10:24
Łukasz: (x
2−x
1)(y−y
1)=(y
2−y
1)(x−x
1)
(5+1)(y−2)=(12−2)(x+1)
6(y−2)=10(x+1)
6y−12=10x +10
6y= 10x + 22
y=5/3x+11/3
a Hc= −1 / 5/3
a Hc= −3/5
y=ax+b
10= −3/5 * 2 +b
10 = − 6/5 +b
b= 56/5
Odp: y=−3/5x+56/5
Dobrze
30 lis 10:40
Łukasz:
30 lis 11:46