Funkcja
Radek:
Mógłby ktoś jeszcze wytłumaczyć mi rysowanie funkcji wymiernej w przedziałach i te odbicia
względem ox i oy
28 lis 20:04
Radek: ?
28 lis 20:41
Radek:
28 lis 21:01
krystek: Przykład
28 lis 21:06
28 lis 21:07
krystek: Dwa przypadki
| | x−3 | | 4 | | 4 | |
x<3 − |
| = −(1− |
| = |
| −1 |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
28 lis 21:17
Radek:
| | x−3 | |
czyli mam |
| dla x≥3 |
| | x+1 | |
| −4 | |
| v[−1,1] i rysuje to w przedziale tak |
| x | |
x<3
28 lis 21:22
krystek: Tak i w podanych przedziałach tylko zaznaczasz
28 lis 21:23
Radek:
A może mi Pani jeszcze powiedzieć co jak wartość bez mam w mianowniku ? też przedziały ?
28 lis 21:29
krystek: Oczywiście , tylko nie może być ≥0 tylko >0
28 lis 21:31
Radek:
Dziękuję, ma Pani jeszcze chwilkę czasu do maturzysty ?
28 lis 21:31
krystek: pytaj , jak będe umiała odpowiem
28 lis 21:32
Radek:
| | a | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| gdzie a jest liczbą ujemną. Wyznacz |
| | x−b | |
współczynniki a i b wiedząc, że zbiorem wszystkich argumentów dla których funkcja f przyjmuję
wartości większe od 2, jest przedział (−5,−3)
28 lis 21:38
Radek: ?
28 lis 22:03
Eta:
Zaraz napiszę

tylko zrobię herbatkę, bo woda już się gotuje
28 lis 22:09
Eta:
| | a | |
f(x)= |
| , x≠b i a<0 ( z treści zadania |
| | x−b | |
f(x) >0 ⇔ x∊(−5,3) ( z treści zad,
| a | | a−2(x−b) | |
| >2 ⇔ |
| >0⇔ (a−2x+2b)(x−b)>0 |
| x−b | | x−b | |
| | a+2b | |
−2[x−( |
| )](x−b) >0 / : (−2) |
| | 2 | |
| | a+2b | | a+2b | |
(x−( |
| ))(x−b) <0 miejsca zerowe: x1= |
| , x2= b |
| | 2 | | 2 | |
x
1= −5 i x
2= −3
dokończ.......
28 lis 22:22
Radek: Zaraz przeanalizuję
28 lis 22:24
Radek: nie rozumiem 4 linijki
28 lis 22:37
Eta:
wyznaczyłam miejsca zerowe tej funkcji kwadratowej
| | a+2b | |
−2x+a+2b=0 ⇒ x= |
| v x−b=0 ⇒ x=b i parabola ramionami w dół |
| | 2 | |
czy tak lepiej? już rozumiesz?
28 lis 22:41
Radek:
Ale w 3 linijce zrobiła Pani nierówność wymierną czyli zapisała to w postaci iloczynowej to
rozumiem ale skąd w 4 linijce ta −2 ?
28 lis 22:42
ZKS:
(a − 2x + 2b)(x − b) > 0
| | 4b + 2a | |
(−2x + |
| )(x − b) > 0 |
| | 2 | |
| | 2b + a | |
−2(x − |
| )(x − b) > 0 |
| | 2 | |
Czy jeszcze dalej nie rozumiesz czegoś?
28 lis 22:43
Radek:
Ja już dziś ciężko myślę. Jutro wrócę do tego zadania. Dziękuję za pomoc i dobranoc.
28 lis 22:44
ZKS:
Dobra to ja już znikam i nie przeszkadzam Tobie
Eta.
28 lis 22:45
Eta:
Zapisz tak jak podałam w poście
22:41
z postaci iloczynowej a(x−x
1)(x−x
2)
| | a+2b | |
−2(x−x1)(x−x2) >0 , x1= |
| x2= b |
| | 2 | |
28 lis 22:45
bezendu:
28 lis 22:47
Eta:
Co jest?

Powodzenia jutro

i do spania
bezendu
28 lis 22:48
bezendu:
Czwartek

Ja jeszcze chciałem jedno zadanie do sprawdzenia wstawić
28 lis 22:49
28 lis 22:50
Eta:
Dzisiaj już pisałeś

? jak to?
28 lis 22:50
bezendu:
Nie, dziś pisałem angielski. A chodzi mi o sprawdzenie pierwszego zadanie w tym linku który
wstawiłem
28 lis 22:53
ZKS:
28 lis 22:55
Eta:
28 lis 22:57
bezendu:
Dzięki
ZKS teraz dopiero mogę iść spokojnie spać

Dobranoc
28 lis 22:58
ZKS:
Dobrej nocy.

Dzisiaj ja złapałem lenia i nic nie robiłem za to jutro będę musiał trochę
posiedzieć nad projektami.
28 lis 23:04
bezendu:
Projekt nie zając
28 lis 23:04
ZKS:
Właśnie mi ucieka ale zaliczenie z projektu.
28 lis 23:07
bezendu: Drugie terminy
28 lis 23:11
ZKS:
Niestety z projektu jest określony termin oddania i nie ma innego no chyba że za rok.
28 lis 23:19