Dana jest funkcja
Albert: Dana jest funkcja f(x)=x2+x+m2−m+14. dla jakich wartości parametru m jej wartości należą
do przedziału <2;6>
28 lis 18:43
Albert: jej najmniejsza wartość. Proszę o obliczenia
28 lis 18:44
Albert: jak robić zadania jak jest że należy do jakiegoś przedziału tak jak tu
28 lis 18:49
bezendu:
Δ=1−4(m
2−m+0,25)
Δ=1−4m
2+4m−1
Δ=−4m
2+4m
y
w=m
2−m
m
2−m≥2 i m
2−m≤6
m
2−m−2≥0
Δ=9
√Δ=3
m∊(−
∞,−1]∪[2,
∞)
m
2−m≤6
m
2−m−6≤0
Δ=25
√Δ=5
m∊[−2.3]
m∊[−2,−1]∪[2,3]
28 lis 18:51
PW: Żadna funkcja kwadratowa nie jest ograniczona, nie można jej wartości zamknąć w skończonym
przedziale (może być ograniczona albo z góry, albo z dołu)..
Sprawdź treść zadania.
28 lis 18:53
Albert: a jak jest dla jakiego m rozwiązania równania x2−mx+2 =0 należą do przedziału
28 lis 18:57
Albert:
<0, 3>
28 lis 18:57
bezendu: dla jakiego m rozwiązania równania x
2−mx+2 =0 należą do przedziału
Δ≥0
m
2−8≥0
(m−2
√2)(m+2
√2)≥0
m∊(−
∞,−2
√2]∪[2
√2,
∞)
i teraz x
w czyli x
w≥0 i x
w≤3
m≥0 i
m≤6
Biorąc część wspólną tych nierówności mam m∊[0,3] i teraz jeszcze pierwszy warunek
m∊[2
√2,3]
28 lis 19:19
Piotr 10: bezendu jeszcze chyba dwa warunku są potrzebne
28 lis 19:21
Piotr 10: 10 Δ≥0
20 0 ≤ xw ≤3
30 f(0) ≥ 0
40 f(3) ≥ 0
28 lis 19:23
bezendu:
Nie, przecież funkcja skierowana ramionami do góry jest
28 lis 19:24
Piotr 10: Wg mnie 4 warunki są potrzebne bo wierzchołek może być w tym przedziale <0;3> a gdy
rozciągniesz tą funkcję to miejsca zerowa nie będą w tym przedziale. Ale niech ktoś się
wypowie
28 lis 19:26
bezendu:
Dobra masz rację jeszcze dwa warunki które podałeś.
28 lis 19:26