zad. zrobione prosze tylko punkt c
ania: czy ktos by mogl narysowac tylko wykres funkcji?
Dana jest funkcja f(x)=log1/3(x+2)−p gdzie x∊R i p jest parametre. Wartosc funkcji f dla
argumentu 7 wynosi −5. Oblicz wartosc parametru p,
= f(x) = log1/3(x+2)+3
a) wyznacz argument, dla ktorego wartosc funkcji wynosi −1
= x=79
b) wyznacz zbior argumentow dla ktorych wartosci funkcji sa wieksze od −3
= log1/3(x+2)>−6
c) naszkicuj wykres funkcji f
28 lis 13:18
Bizon:
... zapisz porządnie treść tego zadania ... zgaduj−zgadula jest pod innym adresem −
28 lis 13:30
ania: Dana jest funkcja f(x)=log1/3(x+2)−p gdzie x∊R i p jest parametre. Wartosc funkcji f dla
argumentu 7 wynosi −5. Oblicz wartosc parametru p, a nastepnie
−wyznacz argument, dla ktorego wartosc funkcji wynosi −1
−wyznacz zbior argumentow dla ktorych wartosci funkcji sa wieksze od −3
−naszkicuj wykres funkcji f
chodzi mi tylko o narysowanie wykresu do tego zadania
28 lis 13:33
Bizon:
f(x)=log1/3(x+2)+p rozumiemy, że p pod logarytmem nie jest
Skoro wartość funkcji dla argumentu 7 wynosi −5 to:
−5=log1/3(7+2)+p
−5=log1/39+p ⇒ −5=−2+p ⇒ p=
28 lis 13:40
ania: p=3
28 lis 13:42
28 lis 13:48