Przedstaw w postaci jednej potęgi
dracjo: Przedstaw w postaci jednej potęgi 25−0,5 * (513)−6 * 1125
28 lis 13:03
daras: zapisz wszystko jako potęgi 5
28 lis 13:07
dracjo: No ale niby dlaczego? Jaki ma to sens? Jak do tego sprowadzić?
28 lis 13:09
daras: a jak brzmi polecenie
28 lis 13:19
daras: 25=52, 125=53 itd.
28 lis 13:20
dracjo: No właśnie to co piszesz to nie ma wiele sensu według mnie. I tylko trollujesz, zamiast być
konkretnym, wywyższając się

.
Jak dla mnie to trzeba tu zastosować prawa działań na potęgach, a to co Ty piszesz dla mnie
jest bezsensu, bo niby dlaczego 5, a nie np. 2? Jeśli już coś piszesz, bądź w tym konkretny,
proszę.
28 lis 13:22
daras: za to Ty byś chciał od razu gotowca, a takich leni nie lubię
28 lis 16:54
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html masz wzory kombinuj
A jesli chcesz np w postaci liczby 2 a nie 5 jak podpowida
daras to np przedstaw liczbe
25 w postaci potego liczby 2 . Zrobisz to A czy liczbe 25 przedstawisz w postaci potegi
liczby 5?
poczekam na Twoja propozycje
28 lis 16:59
daras: | | 1 | |
mam nadzieję, ze dasz radę to złożyć do kupy i wyjdzie ci 5−6 = |
| |
| | 15625 | |
28 lis 17:01
daras: 5−latek to co proponujesz jest za trudne, to dopiero przerabiają w zerówce
28 lis 17:03
5-latek: 
Dobre
28 lis 17:05