Równanie ogólne prostej
Patka: Równanie ogólne prostej 4x−2y+7=0 sprowadź do postaci kanonicznej
28 lis 12:55
Bizon:
... a wiesz co to postać kanoniczna

?
28 lis 13:01
jerzy:
15 maj 10:38
jerzy:
15 maj 10:38
miecio: pewnie nie
15 maj 12:03
15 maj 13:40
J: Autor prosi o postac kanoniczną ... PROSTEJ !
15 maj 13:51
Marcin:
15 maj 13:56
15 maj 14:06
Marcin: ICSP, to jest chyba równanie kanoniczne, tak?
15 maj 14:09
ICSP: tak
15 maj 14:11
PW: Spróbujemy domyślić się.
f(x) = ax
to najprostsza postać funkcji liniowej (wykres jest prostą).
Po przesunięciu o wektor [p,q] otrzymamy wykres funkcji
g(x) = a(x−p) + q
lub w innej konwencji zapisu
y = a(x−p) + q
− może to jest postać kanoniczna równania prostej?.
W tym zadaniu byłoby
(1) 2y = 4x + 7
2y = 4(x−2) + 1
ale równie dobrze z (1) można wyprowadzić
− no i nie wiem, która odpowiedź byłaby dobra:
| | 1 | |
− (2), która opowiada, ze wykres funkcji y=2x przesunięto o wektor [2, |
| ], |
| | 2 | |
| | 7 | |
− (3), która opowiada, że wykres funkcccji y=2x przesunięto o wektor [0, |
| ]. |
| | 2 | |
Do licha z taką klasyfikacją, która nie jest jednoznaczna. Pozostanę przy postaci
kierunkowej (3).
15 maj 14:14
J: Witam ICSP ..

Serio ? Nigdy się z czymś takim nie spotkałem..
15 maj 14:15
PW: Teraz widzę to co napisal ICSP i myślę, że mnie uczyli o "równaniu odcinkowym" prostej.
15 maj 14:22
ICSP:
15 maj 14:31
J:
A jednak znalazłem...

Równanie kanoniczne prostej k o (niezerowym) wektorze kierunkowym u = [u
1,u
2] i
przechodzącej przez punkt A( x
A,y
A) ma postać:
15 maj 14:38
pigor: ..., no to jeszcze, aby zamknąć temat
| | x | | y | |
4x−2y+7=0 ⇔ 4x−2y= −7 ⇔ |
| + |
| = 1 ⇔ |
| | | | | |
| | x | | y | |
⇔ |
| + |
| = 1 − postać odcinkowadanej prostej |
| | −1,75 | | 3,5 | |
15 maj 15:28
Mila:
Równanie ogólne prostej 4x−2y+7=0 sprowadź do postaci kanonicznej.
1) [4,−2] wektor prostopadły do pdanej prostej
2) [2,4] wektor kierunkowy tej prostej
3) Szukamy punktu P przez który przechodzi prosta
4) równanie kanoniczne :
15 maj 15:38
J:
| | 11 | |
Ta prosta przechodzi też przez punkt A(1, |
| ) ... czyli post:14:06 też pokazuje postać |
| | 2 | |
kanoniczną tej prostej ...
15 maj 15:44