matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbieżność szeregu
granica ciągu:
Proszę o pomoc :
∞
∑ (
n+2
8n+100
)
n
n=2 Robię tak: korzystam z twierdzenia Cauchego
(n+2)
n
i :
=
(8n+100)
n
n
√
(n+2)
n
=n+2 tak samo mianownik czyli 8n +100
1
granica
czyli szereg zbieżny ?
8
27 lis 20:13
Krzysiek:
tak
27 lis 20:16
granica ciągu:
dzięki
27 lis 20:18
granica ciągu:
A odpowiesz mi jeszcze na to pytanie ostatnie ?
https://matematykaszkolna.pl/forum/224675.html
27 lis 20:19