granica ciągu
granica ciągu: ile wynosi granica n
100 ?
27 lis 19:04
Krzysiek: +∞
27 lis 19:07
granica ciągu: zbadaj zbieżność szeregu :
∞
| | n100*99n | |
∑ |
| = korzystam z twierdzenia cauchego |
| | 100n | |
n=1
i
n√n100* (99100)n =dobrze robię ? Potem będzie ułamek n do potęgi 100 razy 99
przez 100 prawda?
27 lis 19:19
Krzysiek: | | 99 | |
i to zmierza do 1* |
| czyli szereg ... |
| | 100 | |
27 lis 19:24
granica ciągu: | | 99 | |
dlaczego 1 razy |
| a nie ∞*99 przez 100 wtedy to będzie granica ∞ czyli ∞>1 czyli |
| | 100 | |
rozbieżny szereg prawda?
27 lis 19:29
granica ciągu: | | 99 | |
powiedziałeś że granica n100 to +∞, dlaczego 1 razy |
| ? |
| | 100 | |
27 lis 19:30
Krzysiek: no tak, n100→∞ ,ale n√n100=(n√n)100→1100=1
27 lis 19:32
granica ciągu: rzeczywiście sorry i dzięki za pomoc
27 lis 19:34
granica ciągu:
∞
n=1
n√10=(
n√n)
10 =1
n√10n=10
| | 1 | |
czyli |
| <1 szereg zbieżny ? |
| | 10 | |
27 lis 19:40
Krzysiek: tak
27 lis 19:41
granica ciągu: dzięki
27 lis 19:41
granica ciągu: Jak rozpiszesz to:
27 lis 20:07
Krzysiek: skorzystaj z kryterium d'Alemberta (jeżeli chcesz zbadać zbieżność szeregu)
27 lis 20:22
granica ciągu: ok, mam przykład :
∞
n=1
| | 27 | |
granica mi wyszła |
| dobrze czyli szereg zbieżny ? |
| | 64 | |
27 lis 20:30
Krzysiek: | | 9 | |
tak, zbieżny ale jest |
| |
| | 16 | |
27 lis 20:34
granica ciągu: no po skróceniu
27 lis 20:35
Krzysiek: ? przecież (3/4)2=9/16.
27 lis 20:36
granica ciągu: już wiem gdzie zrobiłem błąd Twój wynik jest poprawny
27 lis 20:40
granica ciągu: Nie umiem tego rozbić −−−> 27 lis 20:07, pomozesz ?
| {n+1}!2 | |
| i jak rozpisac (n+1)! 2  |
| 2(n+1)! | |
27 lis 20:44
Krzysiek: tam ma być chyba (2n)! w mianowniku, jak by było: 2n!, to przecież skrócić możesz i sprawdzasz
warunek konieczny
| [(n+1)!]2 | | (2n)! | | (n+1)2 | |
| * |
| = |
| |
| (2n+2)! | | (n!)2 | | (2n+1)(2n+2) | |
27 lis 21:49