Oblicz pochodną trzeciego rzędu dla funkcji y=2x^3-4x^2+3x-2
Majaa: Oblicz pochodną trzeciego rzędu dla funkcji:
y=2x
3−4x
2+3x−2
Mam problem z tym przykladem, czy ktoś mógłby pokrótce wyjaśnić?
Byłabym bardzo wdzięczna
27 lis 18:42
Piotr:
no trzeba 3 razy policzyc pochodna
27 lis 18:48
Majaa: | | f(x0+Δx)−f(x0) | |
Rozumiem że trzeba skorzystać ze wzoru: |
| tak ? |
| | Δx | |
27 lis 18:52
27 lis 18:54
Majaa: Okej, zatem na początku muszę wyjść z takiego założenia? y'=(2x3−4x2+3x−2)'
27 lis 18:59
Piotr:
tak. gdy policzysz ta pochodna, potem liczysz jeszcze raz z tego co zostanie i potem jeszcze
raz.
27 lis 19:00
Majaa: Okej, nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy, mianowicie za co się na początku wziąć. Tzn który
krok ma być pierwszy. Jedyne co przychodzi mi do głowy to rozbicie tego na takie coś :
y'=((2x3)'−(4x2)'+(3x)'−(2)')'. I tutaj napierw zabrałabym się za wykonywanie że tak powiem
tych czterech wyrażeń.
27 lis 19:05
Piotr:
za dużo tych '
to bedzie po prostu :
y' = 6x2 − 8x + 3
27 lis 19:20
Majaa: No okej, zatem tak jakby wyliczyłeś pierwszą pochodną.
Druga zatem y''=12x−8 tak ?
A trzecia y'''=12.
27 lis 19:24
Piotr:
zgadza sie
27 lis 19:27
Majaa: Patrząc jednak na wzór to wg mnie (2x3)=2(x3)'=2*3(x2)=6x2
27 lis 19:34
Majaa: Przepraszam, szukałam dziury w całym. Zrozumiałam to. Dziękuję
27 lis 19:35