Zadanie
Olga: Proisłabym o pomoc w tym zadaniu jest bardzo ważne.
https://matematykaszkolna.pl/forum/rysunek88383.png
W równoległoboku ABCD kąt przy wierzchołku D jest rozwarty. Z tego wierzchołka
poprowadzono dwie wyskości równoległoboku. Wysokości te tworzą kąt o mierze 53°. Oblicz miary
kątów równoległoboku.
27 lis 17:00
Janek191:
I ∡ BCD I = I ∡ BAD I = 90o − 37o = 53 o
I ∡ ABC I = I ∡ ADC I = 180o − 53o = 127o
27 lis 17:25
Janek191:
I ∡ BCD I = I ∡ BAD I = 90o − 37o = 53 o
I ∡ ABC I = I ∡ ADC I = 180o − 53o = 127o
27 lis 17:26
Olga: Dziękuje, kompletnie nie umiem tych zadań zrobić bo nie było mnie na lekcjach.
27 lis 17:29
Janek191:
W Δ jest α + β + γ = 180o
W Δ prostokątnym ( γ = 90o) jest α + β = 90o
27 lis 17:37
27 lis 17:50