matura.. próbna.... matematyka...operon
ewa: Wasze opinie na temat próbnej matury z matematyki z operonem , poproszę


jestem jestem zła
na siebie, 6 zadan zamkniętych nie umiałam rozwiązać i 3 otwarte, porażka

! czy tez Wam tak
źle poszło ? czy tylko ja jestem mega mistrzem tępactwa

;
27 lis 16:58
bezendu:
Nie zrobiłem zadnia z bryłą
27 lis 17:00
jakubs: Ja dowodu i ostatniego nie zrobiłem. Totalna porażka..
27 lis 17:02
ewa: jedno to nic ja 3 nie tknełam, ostatnie było dla mnie szokiem.. nigdy nie lubiłam tego typu
zadan , nawet nie umiem sposobu rozwiazywania zadan o pracy... jeszcze duzo pracy przede mną
niestety... polski... tez kiepsko

:(
27 lis 17:03
Saizou : była prosta, zwłaszcza jak się nie pisało
27 lis 17:04
gosiata: uważam że była dość trudna ^^ miałam problem z granistosłupem w zadaniu otwartym, dowodem o
trapezie, i oczywiście synkiem i tatusiem

zamknięte w sumie nie były tragiczne
27 lis 17:06
Sarah: Ja piszę dopiero za rok, a co było na tej maturze próbnej z polaka ? A z majzy z czego było
najwięcej zadań ?
27 lis 17:07
bezendu:
@Sarah najwięcej całek było
27 lis 17:08
ewa: ja nie lubie geometrii, a tutaj bahh, geometria

ale jak myślicie, ogólnie ta mature można
zaliczyc do trudniejszych.. przegladałam arkusze z tamtych lat, i nie sprawiały mi wikszej
trudnosci. mam adzieje ze OKE bedzie łaskawsze w maju niz OPERON
27 lis 17:11
Sarah: 
ja jeszce mam rok, ale i tak się boję, że nie zdam z matmy bo już z nią kompletnie nie
wyrabiam a wszyscy mówią, że jest trudna, a ja zdaje tą nową jeszcze, to jakaś masakra co oni
wymyślili.
27 lis 17:12
ewa: ucz sie regularne. ja mam niby jeszcze pół roku, ale juz załuje, ze te 2,5 roku zmarnowałam

i chyba z tym moim samopoczuciem bedzie coraz gorzej//./.... żegnaj ekonomio
27 lis 17:16
MQ: @Sarah −− trudne matury, to były w latach 50. Zdawało się przed komisją wszystkie
przedmioty na raz.
27 lis 17:19
Sarah: Ale jednak teraz są coraz trudniejsze zadania. A z polskiego to przygotowujecie prezentacje, a
ja będę musiała wylosować temat i przed komisja odrazu odpowieadać na spontana.
27 lis 17:28
ICSP: Średnio mi poszła. Maksymalnie 50% dostanę
27 lis 17:29
Piotr 10: Jeśli ktoś ma link do arkusza z tej próbnej matury to poproszę
27 lis 17:29
27 lis 17:30
Piotr 10: Hahaha
27 lis 17:35
Piotr 10: bezendu a zrobiłeś te ostatnie zadanie

?
27 lis 17:36
bezendu:
Zrobiłem

Tylko z tą bryłą nie
27 lis 17:37
MQ: Za moich czasów losowało się 3 tematy z polskiego i odpowiadało na spontana.
27 lis 17:38
Sarah: MQ i jak wtedy wychodziły te prezentacje, ja jedynie obawiam się tego, że będę umiała tylko, że
ze stresu wszytsko pozapominam i kompletnie dam plamę.
27 lis 17:40
Piotr 10: Z tą bryłą to bym wiedział jak zrobić, chociaż jeszcze stereometrii nie miałem. A te ostatnie
to było najtrudniejsze, coś tam bym napisał ale nie wiedziałem, że trzeba to pod wzór fizyczny
wziąć na początku. Później jak myślałem, to doszedłem ze trzeba pod wzór jakoś P=W*t
27 lis 17:41
MQ: To nie były prezentacje, tylko odpowiedzi na pytania:
1. Z historii literatury
2. Analiza wiersza
3. Gramatyka
27 lis 17:49
MQ: U mnie w klasie (ok 20 osób) oblało 3.
27 lis 17:50
ewa: hmm ja bd miała jakies 40 %. paradoks... pod koniec drugiej klasy napisałam na 80% podstawe a
na 40% rozszerzenie bo jestem z klasy matematycznej


hehe zabic mnie, to mało

na co ja
sie porywam, sama sie oszkuje. Ale za to moi maturzysci, w maju damy takiego czadu ze hej .
Wszyscy na 110 %
27 lis 17:53
bezendu:
Jeszcze mamy trochę czasu
27 lis 17:54
Piotr 10: Spokojnie, to tylko próbna matura. Matura Operonu trochę różni się od matury w maju. Więc na
pewno damy rade
27 lis 17:55
Sarah: Zawsze lepsze odpowiedzi na pytania niż prezentacje
27 lis 17:56
bezendu:
Sarah a co Ty masz za problem zrobić prezentacje i nauczyć się na pamięć ?
27 lis 17:58
ewa: operon chyba daje trudniejsze matury

ale może jesli teraz były takie .. no jakie były, to
za to w majiu bedzie banal

A mozecie mi powiedzieć, jak sie robi zadania z pracą

. Biedny
syn i ojciec

Tyle robic przy tych jabłkach

ale nie wiem czy trzebabyyło odliczyc czas na
konsumpcje

a teraz na serio , jak sie robi tego typu zadania ? genialny plan?...
przypływ wiedzy w stylu, pojawienie sie nad głową zarówecczki "mam pomysł", czy może jakis
patent na tego typu zadania

propozycje...
27 lis 18:03
Sarah: No właśnie ja zdaje nową mature i nie mam prezentacji, tylko losuje temat i mam na miejscu
powiedzieć 10 min na to co wylosuje.
27 lis 18:03
ewa: operon chyba daje trudniejsze matury

ale może jesli teraz były takie .. no jakie były, to
za to w majiu bedzie banal

A mozecie mi powiedzieć, jak sie robi zadania z pracą

. Biedny
syn i ojciec

Tyle robic przy tych jabłkach

ale nie wiem czy trzebabyyło odliczyc czas na
konsumpcje

a teraz na serio , jak sie robi tego typu zadania ? genialny plan?...
przypływ wiedzy w stylu, pojawienie sie nad głową zarówecczki "mam pomysł", czy może jakis
patent na tego typu zadania

propozycje...
27 lis 18:04
bezendu:
@Ewa jeden patent−funkcja wymierna
27 lis 18:08
kamczatka: jest już gdzieś arkusz w internecie ?
27 lis 18:08
Piotr 10: Ja coś wykombinowałem
P − moc
W − praca
t − czas
x − czas pracy samego ojca
y − czas pracy samego syna
P=W
c * t
y=x+5
27 lis 18:09
ewa: tylko ze ja nigdy nie wiem jak mam to zapisac, bo np. jak tworze układ równan, to oznaczam nie
wiem x− np. ilosc czegos niech będzie (jak są jabłka to niech beda teraz gruszki ) x − ilosc ,
y−ilosc . i jakos licze..

ale praca

nie wiem jak mam to ozaczyc s− praca syna, o− praca
ojca. Jak pracuja 6 godzin to s+o=6

to jakos bezsensu,

nie rozumiem tego mojego toku
myslenia,


dlatego na pewno jest inaczej

prosze o oswiecenie
27 lis 18:17
Piotr 10: Obecnie 1 kg cukru kosztuje o 3 zł 20 gr więcej niż kilka lat temu. Wówczas za kwotę równą 225
zł można było kupić o 80kg więcej niż obecnie. Ile kosztuje 1k cukru obecnie?
ewa łap
27 lis 18:26
ewa: wybacz Piotrze, dzis zgaszam np. z łapnosci
27 lis 18:33
kamczatka: jak myślicie ile będziecie mieli %

?
27 lis 18:35
bezendu:
Na pewno nie 100%

ale 86−90% powinno być !
27 lis 18:36
Hajtowy: bezendu wyjdź
27 lis 18:37
bezendu:
Zamiast tej bryły powinno być prawdopodobieństwo
27 lis 18:38
Piotr 10: E tam gadasz głupoty

. Pitagoras by wystarczył i funkcja sinus czy tam cosinus
27 lis 18:39
Hajtowy: Zgadzam się z Tb

1 zadanie (zamknięte) z prawdopodobieństwa to stanowczo za mało ...
27 lis 18:39
krzysiek: ma ktoś arkusze pytan?
27 lis 18:39
bezendu:
Piotr do maja się poprawie
27 lis 18:40
27 lis 18:40
bezendu:
A Ty
Hajtowy na ile liczysz ?
27 lis 18:41
Piotr 10: Tez bezendu bym miał tyle procent co Ty, bo tego ostatniego bym nie zrobił. Chyba, że
pomysł by mi wcześniej przyszedł do głowy, a ile było pkt za te zadanie i za zadanie z tą
bryłą ?
27 lis 18:41
Hajtowy: 70% − 80% może

zależy od zadań

Z tej próbnej to cienko będzie
27 lis 18:42
kamczatka: bezendu może pamiętasz te pytanie na maturze: Ile rozwiązań ma równanie ?
Pamiętasz odpowiedź. To co było w mianowniku to też było trzeba liczyć ?
27 lis 18:43
Hajtowy: 2x po 5 pkt, razem 20%
27 lis 18:43
Hajtowy:
kamczatka
D=R−{2}
W liczniku było (x
2−4)(x−3) bodajże
27 lis 18:43
Piotr 10: To gruboo 10% by zleciało ajjjj
27 lis 18:43
Hajtowy: Mi 20% już poleciało ... za bryłę i ojca z synem
27 lis 18:44
kamczatka: a równanie miało wyjśc =0 więc nie wiedziałem czy te rozwiązania z mianownika też liczyć ? Bo
przecież przez 0 nie można dzielić coś namieszałem
27 lis 18:45
Piotr 10: A miałeś stereometrię
27 lis 18:45
bezendu:
Hajtowy
27 lis 18:46
Hajtowy: Btw. to zadanie z tygodniami to nawaliłem ostro

Policzyłem sb 21 ale tygodni a nie dni

21 dni = 3 tyg a ja rozjebałem system i napisałem że 21 tygodni!
27 lis 18:47
Piotr 10: Bo było 21 tygodni(chyba) z tego co mi gadali w szkole
27 lis 18:49
ewa: yyyy hajtowyy, tam było dni

?

no to swietnie,ja tez ze tygodni
27 lis 18:50
Hajtowy: No ale tam było, że każdego następnego dnia doliczał 2 zadania ... coś tam ile tygodni 480
zadań przekroczył...
A skoro każdego dnia co 2 więcej to masz w skrócie : 5 + 7 + 9 + ... 45

No ale to są dni!

Tego jest 21

21 dni = 3 tyg xd
27 lis 18:50
krzysiek: bo było tygodni, 5 zadan na tydzien i codziennie 2 wiecej
27 lis 18:51
27 lis 18:51
Hajtowy: "Zatem w trzecim tygodniu liczba rozwiązanych zadań przekroczy 480" ... bosko
27 lis 18:52
Piotr 10: Dobra ja to się nie odzywam bo nie pisałem
27 lis 18:53
krzysiek: kazdy sie wypowiada nawet w komentarzach ze tam były tygodnie
27 lis 18:54
bezendu:

nie pamiętam treści ale w pierwszym tygodniu było 5 a każdego następnego 2 więcej
a
1=5
r=2
S
n>480
2n
2+8n−960>0 /2
n
2+4n−480>0
Δ=1936
√Δ=44
n=21
n=3 tygodnie
Ja zrobiłem tak
27 lis 18:56
krzysiek: piszesz ze tygodniowo 5 i w nastepnych o wiecej od poprzedniego a rozwiazujesz w dniach
27 lis 18:58
27 lis 18:58
Lorak: Jeżeli w treści było, że "w pierwszym tygodniu...", a nie w pierwszym dniu,
to wtedy wyjdzie, że po 21 tygodniach. Chyba, że było "w pierwszym dniu..."
27 lis 19:00
krzysiek: a według was dni czy tygodnie?
27 lis 19:00
Hajtowy: Lorak kij wie co tam było napisane

Matura to bzdura
27 lis 19:01
Lorak: Ale z tego co pamiętam to były tygodnie
27 lis 19:01
bezendu:
Nawet mnie nie wkurzajcie !
27 lis 19:02
Dawidowski: tam były tygodnie
27 lis 19:02
Lorak: Gość byłby hardkorowy gdyby 20 dnia zrobił około 50 zadań
27 lis 19:03
krzysiek: taka prawda, tam były tygodnie
27 lis 19:04
Red John: Napewno o tygodnie chodzi. Tylko oczywiscie musialem walnąć się w obliczeniach. Jeden
pierwiastek wyszedł mi −20 a drugi 24. A mialo wyjść 20 i −24. Coś ze współczynnikiem b źle
zrobiłem. Więc w odpowiedzi napisałem 25 zamiast 21 tygodni.
Jak myślicie ile punktów odetnął? Mam nadzieję że tylko 1.
27 lis 19:11
Lorak: Raczej 1
27 lis 19:12
Red John: A wiecie jaka miała być odpowiedź z tym kapitałem? Szerze przyznam, że mnie to zadanie trochę
przystopowało.
27 lis 19:14
ewa: red john, niech Ci odejmą jak najwiecej, powiem nieskormnie, na głownej maturze, jeszcze raz
siądziesz i poliszczysz tą głupią deltę, wiec zycze Ci . abys na maturze głownej wypadł jak
najlepiej. Róbmy teraz błędy, aby sie na nich uczyc ! martwi mnie tylko fakt w ogóle nie
robienia zadania z powodu braku dostatecznej wiedzy

a błędy bolą, ale po to są, abys sie na
nich uczyc. RED JOHN, na maturze bedzie gitara ~`!
27 lis 19:15
bezendu:
Masz przecież wzór w tablicach
27 lis 19:23
Hajtowy: bezendu bez nerwów, niektórzy maturzyści nie używają tablic
27 lis 19:56
Saizou : ale to jest niesprawiedliwe że na maturze z polskiego nie ma tablic z opracowanymi lekturami
27 lis 19:57
Hajtowy: Dobrze mówisz
Saizou
27 lis 19:58
27 lis 19:59
Saizou : 
sie wie !
27 lis 20:01
27 lis 20:06
Red John: 20. mi sie nie zgadza z propozycja, bo mi obwod wyszedl 24.
27 lis 20:07
bezendu:
24/24 dobrze

czyli mam na pewno 48%
27 lis 20:08
Hajtowy: Cienko u mnie
27 lis 20:11
bezendu:
Red John a daj otwarte jeszcze
27 lis 20:13
Red John: Jest tylko sama treść, bez rozwiązań.
27 lis 20:14
bezendu:
Chodzi tylko co za ile punktów
27 lis 20:14
27 lis 20:17
Hajtowy: Co za łobuz zdjęcia robił
27 lis 20:20
Hajtowy: Hmm... Zdałem!

Zamknięte wystarczyły
27 lis 20:21
Red John: Żeby nie było nie są moje

. Znalezione w internecie.
27 lis 20:23
27 lis 20:24
krzysiek: z zamknietych mam 34% nie jest źle
27 lis 20:29
kamczatka: ja w 13 zadaniu zamiast sumy zaznaczyłem różnicę
27 lis 20:32
Bogdan:
| | x | |
Zadanie 32. sinα = |
| i x > 0 |
| | x + 8 | |
Korzystając z twierdzenia Pitagorasa: x
2 + (x + 4)
2 = (x + 8)
2, stąd x = ...
27 lis 20:51
Bogdan:
Zadanie 33.
x − liczba godzin samodzielnej pracy ojca, (x+5) − liczba godzin samodzielnej pracy syna.
x > 0
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| ⇒ x = ... |
| x | | x + 5 | | 6 | |
27 lis 20:58
Pfft: skąd te jedynki w licznikach?
27 lis 21:14
Eta:
Bogdan podał takie przejrzyste rozwiązania

i nikt z maturzystów nawet nie podziękował ! .... ojj nieładnie, nieładnie!
Pozdrawiam
Bogdanie
27 lis 21:16
Bogdan:
Jeśli praca wykonywana samodzielnie trwa x godzin, to jaka część pracy zostanie wykonana
w ciągu 1 godziny?
27 lis 21:17
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto
27 lis 21:18
Eta:
27 lis 21:24
Hajtowy: Bogdanie współpraca na maturze mile widziana

Oczywiście tak jak
Eta wspomniała, dziękuje za rozwiązanie
27 lis 21:48
Eta:
27 lis 21:57
ewa: dziekujemy dziekujemy

Bogdanie i Eto, czy moglibyście nam użyczyć swojego mózgu na czas matur
?
27 lis 22:26
ewa: Ja jednak prosze jeszcze raz o wytłumaczenie zadania ostatniego. gdyż nie rozumiem jednyki w
liczniku. Potrzebuje szczegółowego wytłumaczenia, gdyż nalezę do osób ciężko kapujących.

Zwłaszcza w tym tygodniu matur z operonem

27 lis 22:28