27 lis 20:15
Bogdan:

y =
ax
2 +
bx +
c
a x
w < 0 wtedy, gdy
a i
b są tego samego znaku
b x
w = 0 wtedy, gdy
b = 0
c x
w > 0 wtedy, gdy
a i
b są różnych znaków
27 lis 20:26
bezendu:
x
2+2x≠0
x(x+2)≠0
D=R\{−2.0}
x=−3 lub x=−2∉D lub x=2
dwa rozwiązania
27 lis 20:26
Hajtowy: 11
D = x2+2x ⇒ x(x−2) ⇒ x≠0 i x≠2
Licznik :
(x+3)(x2−4) ⇒ x=−3 v x=−2 v x=2
x=−2 odrzucamy bo jest wyrzucone z dziedziny
Zostaje: x=−3 v x=2
Odp. D
27 lis 20:27
Hajtowy: 10 jest o tyle łatwe, że wiedząc, że pierwiastek jest podwójny to albo wystąpi 2 razy
(x+1)(x+1) albo właśnie taki zapis : (x+1)
2 
Szukać tego albo metodą eliminacji

Tamte na
100% nie pasują
27 lis 20:28
kamczatka: Te 9 zadania to takie podchwytliwe było. Wiedziałem że b to miejsce przecięcia się z osią OY
ale te odpowiedzi śmieszne były. Wyglądało to jakby b=0
27 lis 20:29
bezendu:
10.
A=−2x(x−1)2(x2+1) x=1 podwójny
B=(x+1)2(x−4) x=−1 podwójny lub x=4
C −(x+1)2(x2+3) x=−1 podwójny
D=(x−1)(x+1)(x+2)(x−3) tutaj masz 4 pierwiastki z czego żaden nie jest podwójny
27 lis 20:30
kamczatka: ok dzięki wielkie
27 lis 20:30
Red John: 9. robilem na intuicje troche. Ze wzoru p=−b/2a. Wiemy ze p>0, bo wierzchołek jest po dodatniej
stronie iksów, i wiemy że a<0 bo ramiona funkcji są w dół, czyli b musi byc >0, zeby p bylo
>0.
10. A− pierwiastek dwukrotny to 1, a chcemy −1
B− dobrze
C− nie jest to wielomian stopnia 4
D− nie ma pierwiastka podwójnego
11. obliczamy dziedzine, wypada 0 i −2, obliczajac rownanie otrzymujemy x=3 lub x=2 lub x=−2,
wyrzcamy −2 i zostaja nam 2 różne rozwiązania.
27 lis 20:31
Red John: Widze, że się sporo spóźniłem.
27 lis 20:31
bezendu:
Kamczatka a ja myślę, że współczynnik c to miejsce przecięcia osi OY
27 lis 20:32
Red John: Oczywiśćie w 10 mi sie B z C pomylilo.
27 lis 20:32
kamczatka: To jednak nie ogarniam tego zadania 9, gdzie mogę znaleźć tłumaczenie tego na forum ?
27 lis 20:35
bezendu: post 20:26
27 lis 20:36
kamczatka: wiem ale jakoś nie do końca to rozumiem z postu 20:26
27 lis 20:38
bezendu:
To weź rysuj sobie w zeszycie wykresy funkcji kwadratowej i zmieniaj znaki wtedy zobaczysz jak
zmienia się wykres
27 lis 20:41