Wyznacz pochodną
Oliwier: Wyznacz pochodną
f(x)=33 arcsin x
27 lis 14:41
john: 33arcsinx ?
27 lis 14:45
Oliwier: Nie, tak jak ja napisałem.
27 lis 14:46
john: | | 1 | |
(33arcsinx)' = 27(arcsinx)' = 27 * |
| |
| | √1 − x2 | |
27 lis 14:50
Oliwier: Dzięki wielkie. A potrafisz to ?
f(x)= ln(x
2+4x+4)
i
27 lis 14:58
john: korzystam ze wzorów
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
| | 1 | |
[ln(x2 + 4x + 4)]' = |
| * (x2 + 4x + 4)' = dalej wiesz? |
| | x2 + 4x + 4 | |
| | x − 1 | | (x − 1)' * √x + 1 − (x − 1) * (√x + 1)' | |
( |
| )' = |
| = dalej |
| | √x + 1 | | (√x + 1)2 | |
wiesz?
27 lis 15:03
Oliwier: Ok wiem. Dzięki wielkie.
27 lis 15:04