Ekstremum lokalne , styczna do wykresu funkcji w punkcie stacjonarnym.
TopKoder: Jakby mógł ktoś rozwiązać takie zadanko i od razu mi wytłumaczyć co i jak byłoby super!

Wyznaczyć ekstremum lokalne, o ile istnieje, funkcji
f(x) = ln (x
3 − 3x)
oraz styczną do wykresu funkcji w punkcie stacjonarnym.
27 lis 13:10
27 lis 13:48
MQ: Najpierw, to dziedzinę.
27 lis 14:05
TopKoder: Witam szalonych matematyków głodnych wiedzy. Rozwiązałem to zadanko mam nadzieję , że dobrze
proszę sprawdzić :
Liczę dziedzinę :
D: f(x) = x
3 − 3x > 0
x(x
2 − 3) > 0
x ( x −
√3 )( x +
√3 ) > 0
x ∊ ( −
√3 ; 0 ) ∪ (
√3 ;
∞)
Liczę pochodną :
| | 1 | | 3x2 − 3 | |
f'(x) = |
| * 3x2 − 3 = |
| |
| | x3 − 3x | | x3 − 3x | |
Przyrównuje pochodną do zera :
3x
2 − 3 = 0
x
2 − 1 = 0
( x − 1 )( x + 1) = 0
x = 1 nie należy do dziedziny , x = −1 jest ok!
podstawiam :
f max (−1) = ln ( −1 + 3 ) = ln2
No i na sam koniec moi mili styczna do wykresu funkcji w punkcie stacjonarnym :
korzystając ze wzoru , który zalinkował john2 wychodzi y = ln2.
28 lis 00:30
fef: fasfasfas
28 lis 09:16
feffqwfqwfqw: qwqwfqwfqw
28 lis 09:16
fef: qwerty
28 lis 09:16
fef: γδππ≠←←←←∫∫∫∫πδγα≥≥∫∫241241∞≤≥≥Δ21412421412
28 lis 09:17
john2: Przyznam, ze miałem z tym problemy, ale wolfram mówi, że masz dobrze.
28 lis 09:56