prawdopodobieństwo
Proszę o pomoc!: Na loterii znajduje się 100 losów w tym 15 wygrywających. Kupujemy 3 losy. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że najwyżej 2 z nich są wygrywające?
Proszę o pomoc!

To bardzo ważne!
26 lis 23:04
krystek: Może być 0 wygrywających , 1 wygrywający lub 2 wygrywające na 3losy kupione
Przeciwne zdarzenie to 3 wygrywające. Spróbuj zapisać
26 lis 23:08
26 lis 23:11
pigor: | | | | 100*99*98 | |
..., np. tak n(Ω)= | = |
| = 100*33*49 |
| | | 3*2*1 | |
niech A zdarzenie, że 0,1, lub 2 losy są wygrywające, wtedy
A' − dokładnie 3 kupione losy będą wygrywające, czyli
| | | | | | 15*14*13 | |
n(A')= | * | = |
| *1= 5*7*13 , zatem |
| | | | 3*2*1 | |
| | n(A') | | 5*7*13 | | 13 | |
P(A)= 1−P{A') = 1− |
| = 1− |
| = 1− |
| |
| | n(Ω) | | 100*33*49 | | 20*33*7 | |
26 lis 23:13
Proszę o pomoc!: A mogę użyć motodę drzewka?
26 lis 23:14