prawdopodobieństwo
;): Na loterii znajduje się 100 losów w tym 15 wygrywających. Kupujemy 3 losy. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że najwyżej 2 z nich są wygrywające?
Mogłabym prosić o pomoc?
26 lis 22:51
Proszę o pomoc!: A mogę użyć metody drzewka?
26 lis 23:22
Janek191:
| | | | | | | | | | | | | | | | | |
I A I = | + | * | + | * | = | + 15* | + 85* | |
| | | | | | | | | |
26 lis 23:27
Proszę o pomoc!: ja mam wynik: 357/924 = 51/132
tylko teraz nie wiem jak do tego wyniku dojść
26 lis 23:49
26 lis 23:50
Proszę o pomoc!: liczyłam już różnymi sposobami i nie wychodzi

może po prostu nauczycielka zrobiła błąd w
wyniku...
26 lis 23:56
Janek191:
| | 100 ! | | 98*99*100 | |
= |
| = |
| = 49*33 *100 = 161 700 |
| | 3 ! * 97 ! | | 6 | |
| | 85 ! | | 83*84*85 | |
= |
| = |
| = 83*14*85 = 107 270 |
| | 3 ! *82 ! | | 6 | |
| | 85 ! | | 84*85 | |
= |
| = |
| = 42*85 = 3 570 |
| | 2* 83 ! | | 2 | |
| | 15 ! | | 14*15 | |
= |
| = |
| = 7*15 = 105 |
| | 2 * 13 ! | | 2 | |
więc
I A I = 107 270 + 15*3 570 + 85*105 = 107 270 + 53 550 + 8 925 = 160 820
zatem
| | 160 820 | | 8 041 | |
P( A) = |
| = |
| |
| | 161 700 | | 8 085 | |
27 lis 00:13
Janek191:
Gdzieś się pomyliłem w obliczeniach.
| | | | 15 ! | | 13*14*15 | |
I A ' I = | = |
| = |
| = 13*7*5 = 455 |
| | | 3 ! * 12 ! | | 2*3 | |
| | 455 | | 13*7*5 | | 13 | | 13 | |
P( A ' ) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 161 700 | | 49*33*100 | | 7*33*20 | | 4 620 | |
wiec
| | 13 | | 4 607 | |
P( A ) = 1 − P( A ' ) = 1 − |
| = |
| |
| | 4 620 | | 4 620 | |
=============================================
27 lis 00:31