Wzajemne położenie dwóch okręgów
Matma: Dane są ogręgi O
1 i O
2. Oblicz odległość między środkami tych okręgów i określ ich wzajemne
położenie.
O
1: x
2 −6x+y
2+5=0
O
2:x
2−6x+y
2−12y+29=0
Bardzo, bardzo i to bardzo prosze o pomoc z małym wytłumaczeniem. Byłabym niezmiernie wdzięczna
26 lis 16:38
26 lis 17:21
Matma: Bardzo was prosze o pomoc
26 lis 17:21
Eta:
| | −6 | | 0 | |
S1( |
| , |
| )= (3,0) r1= √32+02−5= ... =2 |
| | −2 | | −2 | |
| | −6 | | −12 | |
S2( |
| , |
| )= (3,6) r2= √32+62−29= .... =4 |
| | −2 | | −2 | |
|S
1S
2|= ............. =6 i r
1+r
2=6
|S
1S
2|=r
1+r
2 to okręgi są styczne zewnętrznie
26 lis 17:22
26 lis 17:23
26 lis 17:25
Matma: Ok ślicznie dziękuje
26 lis 17:56