matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
glowa:
tg(
pi
3
−x)−tgx=0
26 lis 12:50
glowa:
pi/3
26 lis 12:51
Eta:
π
tg(
−x)= tgx
3
π
−x= x+k*π
3
−π
−2x=
+k*π /: (−2)
3
π
π
x=
+k*
, k∊C
6
2
26 lis 12:58
glowa:
a cos takiego
(sinx)
2
+(sin(2x))
2
=(sin(3x))
2
26 lis 13:19
Eta:
sin
2
(3x)−sin
2
(2x)= sin
2
x (sin3x−sin2x)(sin3x+sin2x)= sin
2
x
5x
x
5x
x
2cos
*sin
*2sin
*cos
= sin
2
x
2
2
2
2
5x
5x
x
x
2sin
*cos
*2sin
*cos
= sin
2
x
2
2
2
2
sin(5x)*sinx = sin
2
x sin
2
x−sin5x*sinx=0 sinx( sinx−sin5x)=0 sinx=0 v sin5x= sinx x=........ v 5x= x+2kπ v 5x= π−x +2kπ , k∊C x=......... v x=.......... dokończ........
26 lis 13:45
glowa:
a że sie tak zapytam. 3 linijka skąd sie bierze ?
26 lis 21:54
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html
26 lis 22:00
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html
a stad sie bierze
26 lis 22:03