zadanko z wielomianów
IceK: Znajdź wszystkie liczby całkowite( x∊C )dla których wartość wyrażenia
jest liczba całkowita
25 lis 19:47
Hajtowy:
1) Dziedzina
2) Szukaj dzielników wyrazu wolnego
25 lis 19:48
IceK: Ok.
Wiem że te liczby mogą byc takie x ∊{+1,−1,−2}, ponieważ x≠2
Teraz jak sprawdzić dziedzinę? Rozłożyć wielomian na czynniki? Czy podzielić?
25 lis 20:30
25 lis 20:31
IceK: OK. Robiłem to krok po kroku tak jak bezendu zrobił.
Wynik końcowy to
Nie wiem co dalej zrobić ... WIem, że cos tu nie gra bo nie mam wyrazu wolnego, ale co z tym
zrobic to nie wiem
25 lis 20:48
IceK: up
25 lis 21:08
IceK: Dobra napiszę jak ja to zrobiłem, może ktoś wyczai błąd:
| | 10x−2 | |
x2(x−√7)(x+√7) + |
| |
| | x−2 | |
| | 9x+x−2 | |
x2(x−√7)(x+√7) + |
| |
| | x−2 | |
| | 9x | |
x2(x−√7)(x+√7) + 1 + |
| |
| | x−2 | |
Nie wiem co zrobić z tymi pierwszymi nawiasami, nie wiem co dalej, pomocy !
25 lis 21:23
IceK: @up
25 lis 21:32
Eta:
x≠2 wykonuję dzielenie (Hornerem)
1 0 −7 10 −2
2 2 4 −6 8
==========================
1 2 −3 4
6 = reszta
| | 6 | |
L= x3+2x2−3x+4 + |
| i x∊C |
| | x−2 | |
aby ta liczba była całkowita to x−2 musi być dzielnikiem całkowitym
6 i różnym od
2
czyli x−2= {±1, −2, ±3,±6}
x−2=1 ⇒ x= 3 x−2= −1 ⇒ x=1 itd........
25 lis 21:53
ICSP: Eta a dlaczego nie może być równy 2 ?
25 lis 21:55
Eta:
Ajjj

to x≠2
czyli x−2=2 może być
25 lis 21:56
ICSP:
25 lis 21:58
25 lis 22:00
Eta:
Nie krzycz
Icek bo głos stracisz
25 lis 22:01
Eta:
No to teraz takie dla
IcKa
| | 2n3−3n2+n−6 | |
Wykaż,że ciąg an= |
| ma cztery wyrazy całkowite |
| | n | |
i oblicz medianę tych wyrazów
25 lis 22:06
IceK: Tak to wymagało odemnie chwili zastanowieniam, lecz udowodniłem

Dzielniki 6={ ±6,±3,±2,±1}
Dzielniki 2={±2,±1}
tak więc tylko dzielniki całkowite to: {±3,±1},
a mediana jak się nie myle to 0
25 lis 22:20
Eta:

bo dla ciągu n∊N+
25 lis 22:23
IceK: czyli n należy tylko i wyłącznie do N+?
25 lis 22:32
Eta:
tak
25 lis 22:35
25 lis 22:36
IceK: no ale mediana jest dobrze, chyba że źle ustaliłem wyrazy całkowite, no ale cóż to jutro

−3, −1, 1, 3
25 lis 22:43