wyznacz
52: | | x4−4x2+x+6 | |
Wyznacz wszystkie liczby całkowite x , dla których wartość wyrażenia |
| jest |
| | x+2 | |
liczbą całkowitą.
24 lis 19:50
bezendu:
| x2(x2−4)+x+6 | | x2(x−2)(x+2)+x+6 | |
| = |
| = |
| x+2 | | x+2 | |
x+2=−1 ∨ x+2=1 ∨ x+2=−2 ∨ x+2=2 ∨ x+2=−4 ∨ x+2=4
x=−3 ∨ x=−1 ∨ x=−4 ∨ x=0 ∨ x=−6 ∨ x=2
24 lis 19:57
Piotr 10: Zapisz licznik w postaci iloczynowej
24 lis 19:58
bezendu:
I co dalej
Piotrze ?
24 lis 19:58
Piotr 10: A jednak nie da rady zapewne

. Potem to wiesz co..
24 lis 20:01
bezendu:
24 lis 20:02
52: Dzięki : ) , a wytłumaczysz jeszcze czemu x+2= te różne cyfry ?
24 lis 21:08
bezendu:
Dzielniki 4 wypisuję
24 lis 23:30