fiza
Warum: środki dwóch kul o masach m1=0,5 kg i m2=2 kg znajdują się w punktach o wspolrzednych
S1(3,10) i S2(−2,5). Oblicz wspolrzedne srodka masy ukladu tych kul i jego odleglosc od
srodka drugiej kuli.
25 lis 19:30
Warum: wiem, że to forum matematyczne, ale nie ogarniam tego zadanka
25 lis 19:35
Warum: proszę
25 lis 19:42
Piotr 10: Co za problem masz

? Znasz wzór ?
25 lis 19:46
Warum: według wzoru powinnam zrobić coś takiego(chyba):
x
x = (0,5 kg *3+ 2 kg*(−2))
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −1
(o,5 kg + 2 kg)
x
y= (0,5 kg * 10 + 2 kg*5)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 6
2,5 kg
przepisując tutaj znalazłam swój błąd we wcześniejszych obliczeniach, dzięki
25 lis 19:51
Piotr 10: Ok. Tylko zapisuj bardziej tak
XŚR=....=−1
...
YŚR=....=6
25 lis 19:53
Warum: mam jeszcze pytanko o drugą część zadania, jak znaleźć tę odległość srodka masy od srodka
drugiej kuli?
25 lis 19:57
25 lis 19:58