d
GGGG: Rozwiąż równania: (5√3)x+2=2713x+1
25 lis 13:32
john2: Proszę poprawić zapis. Ma być (
5√3)
x + 2 = 27
1/3x + 1
25 lis 14:16
GGGG: tak pomyliłem się
25 lis 14:30
john2: zapoznaj się z tymi wzorami
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
Chcemy mieć jednakowe podstawy po obu stronach, aby móc je
później opuścić
A więc po lewej mamy: (
5√3)
x + 2 = (3
1/5)
x + 2 = 3
1/5 * (x + 2)
Zaproponuj, co zrobić po lewej
25 lis 14:36
john2: po prawej*
25 lis 14:38
GGGG: niestety jestem zielony

nie mam pojęcia jak to zrobić
25 lis 14:41
john2: Do której potęgi trzeba podnieść liczbę 3, żeby otrzymać 27?
25 lis 14:57
GGGG: 9
25 lis 14:59
GGGG: czyli do potegi 3?
25 lis 14:59
john2: 3 * 3 * 3 = 3 * 9 = 27
3 * 3 * 3 to inaczej 33
czyli 271/3x + 1 = (33)1/3x + 1
teraz pomnóż te dwa wykładniki
25 lis 15:02
GGGG: miło że chcesz mi pomóc i bardzo Ci dziękuję ale ja kompletnie nie widzę co tu zrobić

chyba
bardziej by mi pomogło rozwiązanie ale krok po kroku tak żebym mógł zobaczyć jak to zrobić,
wydaje mi się że jestem z tych co jak ie widzą to nie zrozumieją przykro mi
25 lis 15:05
GGGG: wstawiłem jeszcze inne zadania jak możesz pomóc będę bardzo wdzięczny to zadania na moją prace
kontrolną
25 lis 15:07
john2: Spróbuj jeszcze rzucić okiem na ten przykład
https://matematykaszkolna.pl/strona/205.html
Zobacz, staramy się mieć w podstawie po obu
stronach równania to samo, wtedy będzie można zlikwidować podstawy i zostawić same wykładniki.
Wybieramy podstawę 2.
Zamieniamy 4 na 2
2, bo to to samo
Zamieniamy 8 na 2
3, bo to to samo
Potem korzystamy ze wzoru (a
x)
y = a
x * y
Są dwa wykładniki po lewej i 2 po prawej
Po lewej masz wykładnik 2 i x + 2, korzystasz z tego wzoru i je mnożysz 2(x + 2)
Wierz mi, że ja też kiedyś byłem zielony, ale to się da zrozumieć.
25 lis 15:11
GGGG: ale jak jak tam trzeba przez 13 pomnożyć? jak mam 33 przez to pomnożyć kurczę... nie
widzę tego
25 lis 15:28
john2: Chwila, zaraz Ci to rozpiszę, tylko proszę Cię, abyś starał się zrozumieć, bo w pisaniu
rozwiązania tylko po to, byś mógł coś zaliczyć nie ma dla mnie sensu.
25 lis 15:33
GGGG: 5√3 x + 2 = 2713 ( x + 1)
( 31/5)x + 2 = ( 3
3)1/3( x + 1)
31/5x + 25 = 3
x + 1
1/5x + 2/5= x + 1 / * 5
x +2 = 5 x + 5
4x = − 3
x = − 3/4
tak


25 lis 15:40
john2:
(
5√3)
x + 2 = 27
1/3x + 1
Chcemy rozwiązać równanie. Co to znaczy rozwiązać równanie?
To znaczy znaleźć niewiadomą x , dla której równość będzie prawdziwa.
To znaczy znaleźć liczbę (lub liczby), która po podstawieniu za x, da nam równość prawdziwą.
Równość prawdziwa to taka, gdzie lewa strona równa się prawej,
Np. 2 + 2 = x, kiedy ta równość będzie prawdziwa? Kiedy x będzie równy 4.
W tym zadaniu nasze x jest w powietrzu ( w wykładniku ), dlatego musimy je jakoś sprowadzić na
ziemię, likwidując podstawy. Mogę to zrobić, tylko jak będą takie same.
Korzystam z szóstego wzoru tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
i zamieniam
5√3 na 3
1/5 po lewej, po prawej
zamieniam 27 na 3
3
(3
1/5)
x + 2 = (3
3)
1/3x + 1
Korzystam ze wzoru (a
x)
y = a
x * y po prawej i po lewej stronie
3
1/5 * (x + 2) = 3
3 * (1/3x + 1)
Mam wreszcie te same podstawy, więc mogę je opuścić
| 1 | | 1 | |
| * (x + 2) = 3 * ( |
| x + 1) |
| 5 | | 3 | |
Wiesz, co dalej?
25 lis 15:49