liceum
Medziiik: 1. Na przystanku stoi 10 osób. Podjeżdża tramwaj złożony z trzech wagonów. Jakie jest
prawdopodobieństwo że wszyscy wsiądą do tego samego wagonu?
3. Rozwiąż nierówność −x
2+5x>0
4. Ile rozwiązań ma równanie: 2x(X
2−1)(x
2+4)=0 Odpowiedź uzasadnij.
5. W urnie jest 6 kul białych, 3 czarne i 4 zielone. Wybieramy jednocześnie trzy kule. Jakie
jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosujemy trzy kule tego samego koloru?
6. Rzucamy 5 razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej raz wypadnie orzeł?
7. Rzucamy 2 razy kostką do gry. Opisz zbiór zdarzeń elementarnych. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia: a) że za każdym razem wypadnie inna liczba oczek. b) że otrzymamy 2 lub 3.
8. W urnie mamy 30 losów w tym 6 wygrywających. Wyciągamy 3 losy. Jakie jest prawdopodobieństwo
że: a) jeden los wygrywa b) co najmniej 1 wygrywa c) 2 wygrywają.
9. Rozwiąż równania: (
5√3)
x+2=27
13x+1
10. Narysuj wkres f(x): f(x)=9x − x
2 z wykresu odczytaj: a) Zw b) przedziały monotoniczności
funkcji c)przedziały w których f(x).0, f(x)<0 d) extremum f(x) e) napisz postać 1. kanoniczną
2. iloczynową tej funkcji
11. Oblicz x: log3 (x−1)
2 = 2
12. Naszkicuj wykres funkcji: f(x) = 2(x−1)
2−4 wyznacz zbiór wartości funkcji, przedział
funkcji w którym f(x)<0. Sprawdź rachunkiem, który z punktów należy do wykresu fukcji
A=(−2,16) B=(0,−2) C=(4,4)