.
Piotr 10: PROSZĘ O POMOC
Pięciu pasażerów wsiada do pustego tramwaju złożonego z trzech wagonów, przy czym każdy wybiera
losowo wagon. Oblicz prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden wagon zostanie pusty.
Ω=35
(wariacja z powtórzeniami)
Jak teraz dalej? Chcę zrobić zdarzenie przeciwne, proszę o pomoc
24 lis 21:00
Saizou :
a masz może odp. do tego zdanka ?
24 lis 21:14
Garth:
| | | | | |
Ja bym powiedzial, ze odpowiedz brzmi: | + | , co prawda nie jest to zdarzenie |
| | | |
przeciwne...ale moge sie mylic [najprawdopodobniej sie myle

], dawno nie mialem kontaktu z
prawdopodobienstwem...
24 lis 21:16
Garth:
Poprawka − nie tyle odpowiedz, co zadane zdarzenie, wiec odpowiedz inna.
24 lis 21:16
24 lis 21:16
Saizou :
lAl=C31+C32
24 lis 21:18
Piotr 10: Można prosić dokładniej ?
24 lis 21:24
daras: Zależy czy wagony sa numerowane

2 wagony puste: na 3 sposoby
1 wagon pusty: też 3 sposoby
odejmij od wszystkich możliwości i podziel
24 lis 21:35
Saizou : nigdzie o tym nie ma mowy czy są numerowane, zakładam że wagon równy wagonowi
24 lis 21:41
daras: wróć ..jeśli pasażerów też rozrózniamy,
to przypadek drugi czyli 1 wagon pusty można zrealizowac na 3x5 sposobów
24 lis 21:52
Mila:
Panowie i osoby i wagony różne.
|Ω|=3
5
A−przynajmniej jeden wagon zostanie pusty.
1) jeden wagon pusty− pasażerowie wsiadają do dwóch wagonów i zaden z wybranych wagonów nie
jest pusty
2) dwa wagony puste− pasażerowie wszyscy wsiadaja do jednego wybranego wagonu
|A|=3+90=93
| | 93 | | 31 | |
P(A)= |
| = |
| sprawdźcie rachunki. |
| | 35 | | 81 | |
24 lis 21:56
Eta:
Można też tak:
| | | |
|A|= | (25−1) ( bo wtedy 1 wagon pusty lub 2 puste |
| | |
| | 31 | |
Na jedno wychodzi P(A)= |
| |
| | 81 | |
24 lis 22:04
daras: wróc, wróć..
w przypadku drugim uwzględniłem tylko 5 przypadków, gdy trzeci wagon jest pusty a w drugim
siedzi jeden pasażer(1,2,3,4 lub 5) a należy po prostu rozłożyć 5 osób na 2 wagony czyli
uwzględnić 25 przypadków! Jednak trzeba od tego odjąć 2, te w których wszyscy zmieścili się
już do pierwszego albo drugiego wagonu, bo to oznacza, że wtedy 2 wagony sa puste⇒przypadek
pierwszy(najłatwiejszy, bo wszyscy wsiedli do 1,2 lub 3 wagonu). Reasumując w drugim jest
25−2 możliwości a razem 3+25 −2 = 33.
25 lis 10:12