Prosze o wytłumaczenie rozwiązania
Rafał: Na spadające swobodnie ciało działa siła oporu powietrza Foporu=−kv (v – prędkość, k –
współczynnik proporcjonalności). Napisać równanie ruchu (II zasadę dynamiki). Pokazać, że
ciało osiąga prędkość graniczną vg = mg/k. Sprawdzić przez podstawienie do równania ruchu, że
prędkość zmienia się zgodnie ze wzorem: v= vg(1−e−kt/m)
Prosze o wytłumaczenie rozwiązania, jutro mam kolosa
24 lis 20:17
daras: GG:2489859
trzeba rozwiazać r−nie różniczkowe I stopnia
24 lis 20:40
24 lis 20:46
daras: GG:2489859
| | dv | | k | |
to jest trochę inne, trzeba rozwiązać r−nie: |
| = |
| v+g |
| | dt | | m | |
25 lis 11:44
daras: GG:2489859
| | mg | |
a dalej tak samo tylko bez "−", wtedy prędkość graniczna, gdy t→∞, v→ |
| |
| | k | |
25 lis 12:08