matematykaszkolna.pl
Fizyka - dynamika studia Gustlik: Kochani, mam takie dwa dość skomplikowane zadania z fizyki, może ktoś potrafi je rozwiązać albo udzielić wskazówek? 1. Ciało o masie m spada z wysokości H pod wpływem siły grawitacji mg i siły oporu proporcjonalnej doprędkości kv. Wyznaczyć przyśpieszenie a(t), prędkość c(t), położenie x(t) tego ciała. Warunki początkowe to v(0)=0 i z(0)=H. Wykazać, że dla małych czasów t<<m/k
 kgt2 
otrzymujemy przybliżenie v(t)≈−gt+

i odpowiednio
 m2 
 gt2 kgt3 
z(t)≈H−

+

.
 2 m6 
2. Wyznaczyć promień okręgu R i prędkość kątową ω w ten sposób, aby trajektoria okręgu r(t)=[Rcos(ωt), Rsin(ωt), 0] była rozwiązaniem równania Newtona mr=−erxB opisującego ruch cząstki o masie m, ładunku −e, prędkości początkowej v0=[0, v, 0] w stałym polu magnetycznym B=[0, 0, B]. Wyliczyć wektor siły Lorentza F(t). Z góry dzięki za wskazówki lub rozwiązanie, bo dawno nie bawiłem się w takie zaawansowane zadania fizyczne, a znajomy ma kolokwium z tego i potrzebuje pomocy. Całą resztę listy mu zrobiłem, ale te na te dwa jak na razie nie mam pomysłu.
20 paź 01:13
Krzysiek: 1.z tego co mi się wydaje wystarczy rozwiązać równanie różniczkowe: mv'=kv−mg
 gm 
rozwiązując je otrzymujemy: v(t)=cek/mt+

k 
v(0)=0⇒c=−gm/k różniczkując i całkując otrzymujemy również z(t) i a(t) ale tych przybliżeń to nie wiem jak wykazać
20 paź 13:05
Trivial: rysunek Z praw Newtona mamy: ma = −kv − mg
 dv k 

+

v = −g
 dt m 
 mg m 
v(t) =

(e−(k/m)t − 1) = −gτ(1 − e−t/τ), τ =

k k 
a(t) = −ge−t/τ z(t) = H − gτ(t − τ + τe−t/τ) Korzystając z szeregu Taylora mamy:
 (t/τ)2 (t/τ)3 
e−t/τ = 1 − (t/τ) +

+ ...
 2 6 
 (t/τ)2 gt2 
v(t) ≈ −gτ(1 − 1 + (t/τ) −

) = −gt +

2  
 (t/τ)2 (t/τ)3 gt2 gt3 
z(t) ≈ H − gτ(t − τ + τ(1 − (t/τ) +

)) = H−

+

2 6 2  
20 paź 16:09
Gustlik: Ja tak właśnie myślałem, żeby to szeregiem Taylora ruszyć, tę pierwszą częśc z równania rózniczkowego już zrobiłem, dzięki, pozdrawiam, a to drugie zrobiłem, tam był błąd we wzorze. Pozdrawiam.
20 paź 21:53