Usun niewymierność
echhh: Usun niewymierność
24 lis 20:04
echhh:
24 lis 20:23
echhh: 
24 lis 20:37
24 lis 20:42
ICSP: znasz wzór a3 − b3 ?
24 lis 20:44
echhh: Tak ale napotykam błąd ty rozpisywaniu.
3√25 mogę zapisać jako (3√5)2
A jak rozpisać 3√2 ?
24 lis 20:46
echhh: @ICSP rozpiszesz?
24 lis 20:54
echhh: ?
24 lis 21:03
john2: Na pewno tak ma wyglądać zadanie? Próbuję i też mam problem z tym..
24 lis 21:38
echhh: Tak. Na 100%.
24 lis 21:39
john2: Próbowałem tak, ale nie wychodzi:
3√25 + 3√50 + 3√2
(3√5)2 + 3√50 + (3√√2)2
no i gdyby a = 3√5 i b = 3√√2 to a*b daje 3√5√2, a nie 3√50
nie wiem
24 lis 21:49
john2: https://matematykaszkolna.pl/forum/208309.html
Tutaj na przykład wszystko ładnie się układa, a w Twoim przykładzie nawet jakby
przestawiać te pierwiastki miejscami, to nic nie widzę.
Mam nadzieję, że ICSP jeszcze zajrzy, bo sam jestem ciekaw.
24 lis 21:57
echhh: No własnie stąd te moje pytanie nie wiem jak zapisać ten pierwiastek 3 stopnia z 2.
24 lis 21:57
5-latek: (3√25+3√50)=a i 3√2=b
24 lis 22:03
echhh: 5−latek z którego wzoru skróconego mnożenia to wnoskujesz?
24 lis 22:11
5-latek: a3+b3 =
24 lis 22:19
24 lis 22:22
john2: ale tutaj masz pierwiastki kwadratowe
24 lis 22:27
echhh: Fakt. A to co pisze 5 latek to chyba nie do końca prawda
24 lis 22:34
echhh: Dobra. Jutro zgłoszę matematykowi. Rozpisze mi na lekcji.
24 lis 22:42