Oblicz pochodne
Kamil: Obliczyć pochodne ze wzorów:
y=ln(sin2x+1);
y=(2sin2x)/(3cos2x)
24 lis 17:23
Kamil: up
24 lis 17:34
Kamil: Czy ten pierwszy przykład to będzie (1/sin2x+1+1) * (cos2x+0) ?
24 lis 17:43
Krzysiek: nie
podstaw sobie: t=sin
2x+1
i teraz policz: (sin
2x+1)'
24 lis 17:44
Kamil: dopisałem jedynkę niechcący czyli to będzie (1/(sin2x+1)*(cos2x)?
24 lis 17:51
Krzysiek: nie, źle liczysz pochodną z sin2 x
podstaw sobie drugą zmienną np. z=sinx
i policz: (z2)' (korzystając ze wzoru na pochodną funkcji złożonej )
24 lis 17:53
Kamil: Czyli pochodna z sin2x to jest (sinx)' * (x2)' czyli cosx * 2x?
24 lis 17:59
Krzysiek: nie...skąd w ogóle taki pomysł?
(z2)'=2z*z'
z'=(sinx)'=cosx
czyli (sin2x)'=2sinx*cosx
24 lis 18:00
24 lis 18:04