oblicz granice funkcji
pola: Prosilbym o wytłumaczenie jak to krok po kroku sie robi bo wgl nie rozumiem dlaczego mamy
najpierw to potem inne a na koncu jeszcze cos innego,przyklad mam zrobiony bo na zajeciach
robilismy
f(x)=2 x<(bądz równe)+−2
4−x2 |x|<2
4 |x|>2
24 lis 18:00
pola:
24 lis 18:06
PW: f(x) = 2 dla x=−2
f(x) = 2 dla x=2
f(x) = 4−x2 dla |x|<2
f(x) = 2 dla |x|>2
−takie cztery wzory definiują jedną funkcję f (patrząc "od końca" mamy definicję poza
przedziałem (−2, 2), na przedziale (−2, 2) i osobno określenia dla punktów 2 i −2.
Jaki może być problem?
Funkcje
h(x) = 4−x2 oraz g(x) = 4 jak wiadomo są ciągłe (wartość w każdym punkcie jest równa granicy −
nie ma co liczyć na przedziałach (−2, 2) i (−∞, −2) i (2,∞).
Trzeba liczyć granice w nieskończonościach oraz w 2 i −2 (te ostatnie lewo− i prawostronne, bo
różne są definicje z lewej i z prawej strony tych punktów).
24 lis 18:13
pola: no dalej nie czaje jak to sie robi moglabys to wytłumaczy prostymi slowami
24 lis 18:19
pola:
24 lis 18:27