wyznacz równanie osi symetrii paraboli i oblicz współrzędne jej wierzchołka
historyk : witam ponownie mam także kolejne zadnie z funkcji kwadratowej co jest dla mnie magią
proszę o pomoc

treść
wyznacz równanie osi symetrii paraboli y = (5 − 2x) (2x+1) i oblicz współrzędne jej wierzchołka
24 lis 15:00
24 lis 15:02
ICSP: ja bym nawet nawiasów nie mnożył
24 lis 15:11
historyk : czyli mam obliczyć p i q ?
24 lis 15:12
sushi_ gg6397228:
tak
24 lis 15:14
historyk : dziękuje ponownie
24 lis 15:16
pigor: ..., wyznacz równanie osi symetrii paraboli
y= (5−2x) (2x+1)
i oblicz współrzędne jej wierzchołka .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x)=y= (5−2x) (2x+1)= −2*2(x−2,5)(x+0,5) ⇒ p=
12(2,5−0,5)=
12*2= 1,
więc
x=1 − szukana
oś symetrii paraboli ,a
q=f(1)= (5−2)(2+1)= 3*3= 9 , czyli
W=(p,q)= (1,9) . ...
24 lis 15:17
historyk : a mi wyszło (p,q) = (−1,9)
24 lis 15:28