Oblicz pochodną funkcji
Tomek:
24 lis 11:47
24 lis 12:01
Tomek: ok dla ciebie prosta dla mnie trudna niech tak będzie spróbowałem sam to obliczyć i wynik
24 lis 12:11
ICSP: | | 1 | |
Przecież |
| jest to pochodna z arctgx |
| | x2 + 1 | |
24 lis 12:16
24 lis 12:25
matyk: Na pochodną ilorazu jest wzór (prosty)
24 lis 12:25
matyk: Tak teraz ok
24 lis 12:26
ICSP:
| | 1 | |
f'(x) = −(x−1)−1 = (x−1)−2 = |
| i tak chyba można zostawić |
| | (x−1)2 | |
24 lis 12:30
24 lis 12:31
matyk: Jest ok, ale zwiń mianownik w kwadrat − będzie to ładniej wyglądać
24 lis 12:33
john2: w liczniku mi wyszedł −1
24 lis 12:34
Tomek: czyli (2−x)2
24 lis 12:34
ICSP: Jest źle niestety. Najlepiej zostaw w postaci (2−x)
2 a nie źle rozwijaj
24 lis 12:35
ICSP: i chyba brakuje minusa w liczniku
24 lis 12:36
Tomek: jest faktycznie −1 w liczniku
24 lis 12:36
24 lis 12:37
Tomek: ∫35x3√xdx oblicz całkę nieoznaczoną
24 lis 12:39
Tomek: ∫35xdx+∫x13dx
24 lis 12:59
Tomek: oblicz całkę nieoznaczoną
∫35x3√xdx
24 lis 13:08
Tomek: no udało mi się obliczyć
wyszło mi 352x2+343√x4
24 lis 13:29
Tomek: oblicz całkę nieoznaczoną
∫35x3√xdx
24 lis 14:21
ICSP: = 35 ∫ x4/3 dx = ...
Skorzystaj z podstawowego wzoru na Całki.
24 lis 14:22
Tomek: wychodzi mi 10544√x3
24 lis 14:40
Tomek: 10543√x4
24 lis 14:44
ICSP: Już widzę, ze źle
24 lis 14:45
ICSP: | | 3 | | 105 | |
35 ∫ x4/3 dx = 35 * |
| x7/3 +C = |
| x7/3 + C |
| | 7 | | 7 | |
24 lis 15:00
Tomek: no to jaki jest wynik
24 lis 15:03
Tomek: skąd się wzieło to x4/3
24 lis 15:21
Tomek: skąd wziąłeś to x4/3 bo tego nierozumiem
24 lis 20:45
ICSP: 3√x = x1/3
x * x1/3 = x1 + 1/3 = x4/3
Prosty wzór an * am = an +m
24 lis 20:47
Tomek: całka oznaczona ∫ góra 8 dół 0(√2x+3√x)dx ja to obliczyć
24 lis 21:26
Tomek: wynik jest 1003 a mi znowu wychodzi 11,19
24 lis 21:40
Tomek: jak mam zapisać całkę oznaczoną bo nie wiem
24 lis 21:50
Tomek: [43x3/2+34x4/3]góra 8 dół 0 i dalej się zawiesiłem
24 lis 21:54