Kosinus kąta ostrego rombu którego bok ma długość 6 jest równy U{2}{3}. Oblicz p
kamczatka:

| | 2 | |
Kosinus kąta ostrego rombu którego bok ma długość 6 jest równy |
| . Oblicz pole tego rombu. |
| | 3 | |
przekątne to e i f.
e=4
dobrze robię ?
24 lis 10:33
matyk: Niestety ale źle. α to cały kąt, a ty go traktujesz jak połowę
24 lis 10:36
kamczatka: | | e | |
α to cały kąt czyli cosα= |
| |
| | 6 | |
24 lis 10:40
kamczatka: ?
24 lis 11:08
kamczatka: to jak to obliczyć
24 lis 11:15
kamczatka: nikt nie wie ?
24 lis 12:06
5-latek: Aby policzyc to zadanie nie potrzeba liczyc przekatnych
Wzor na pole rombu jest taki P=a
2*sinx gdzie x −−to kat
| | 4 | | 5 | | 5 | | √5 | |
Wiec sinx2+cos2x=1 to sin2x=1−cos2x =1− |
| = |
| to sinx=√ |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 3 | |
24 lis 12:22
~r.: cosα2 = f2 : 6 i dalej już samemu...
24 lis 12:23
kamczatka: ten wzór co podał 5−latek to chyba ze wzorów na maturę rozszerzoną?
24 lis 12:26
matyk: Nie, to wzór z podstawy na pole trójkąta. Równoległobok, to 2 trójkąty przystające
24 lis 12:29
24 lis 12:30
kamczatka: ok dzięki.
24 lis 12:31