moge prosić?
ania: Rozwiąż równania kwadratowe
a) 2x2−3x−5=0
b) 13x+7x2=5x2−15x
23 lis 19:06
sushi_ gg6397228:
Δ−znamy?
23 lis 19:07
ania: nic nie znamy−ciemna magia
23 lis 19:19
23 lis 19:19
23 lis 19:19
Hajtowy: Nie ciemna magia, tylko
czarna magia

a) Δ= (−3)
2 − 4 * (−5*2) = 9 − 4*(−10) = 9+40 = 49 ⇒
√Δ = 7
Teraz pierwiastki

a=2
b=−3
c=−5
Policz ładnie

b) 13x+7x
2=5x
2−15x
13x+7x
2−5x
2+15x=0
2x
2+28x=0 || : 2
x
2+14x=0
x(x+14)=0 lub policz deltę

Dokończ
23 lis 20:19
ania: ciemna czy czarna −dla mnie to nie ma znaczenia ja patrze i patrze i naprawę wiem tylko
że .....nic nie wiem−widzę cyferki ale skąd się biorą nie mam zielonego pojęcia
23 lis 21:12