ciagi liczbowe
Nicki: oblicz sumę ośmiu wyrazów ciągu arytmetycznego, którego pierwszy wyraz wynosi 4 a różnica jest
równa 3
23 lis 15:01
Nicki: pomożecie?
23 lis 15:53
23 lis 15:54
Nicki: ale którego ?
23 lis 15:55
jakubs: A czego szukasz ? Sumy n−początkowych wyrazów ciągu. W Twoim przypadku jest to suma 8 wyrazów.
23 lis 15:56
Nicki: czyki moje a1 to jest 4 . a an ?
23 lis 15:57
jakubs: Masz wzór na n−ty wyraz ciągu.
Wystarczy podstawić.
23 lis 16:05
Nicki: czyli an=a1 + (n−1) r ?
23 lis 16:10
jakubs: Tak, to jest wzór na n−ty wyraz ciągu.
23 lis 16:11
Hajtowy:
a
1=4
r=3
Tak
a
n=a
1+(n−1)r
a
8=4+[7*3] = 4+21=25
Można też na piechotę dodając cały czas trójkę

a
1=4
a
2=7
a
3=10
a
4=13
a
5=16
a
6=19
a
7=22
a
8=25
Suma: 4+7+10+13+16+19+22+25=116
23 lis 16:14
Hajtowy: | | a1+an | | 4+25 | | 29 | |
Sn= |
| * n = |
| * 8 = |
| * 8 = 29 * 4 = 116 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
23 lis 16:18