Gustlik
bezendu:
Gustlik Mógłbyś tu zajrzeć ?
O co chodzi z tą Twoją metodą prawdopodobieństwa ?
22 lis 23:30
Gustlik: Ja uczę przede wszystkim metodami kombinatorycznymi, a krzakoterapię stosuje do zadań z
prawdopodobieństwa całkowitego, czyli tam, gdzie doświadczenie można podzielić na więcej
etapów, np. najpierw losowanie urny wg określonej zasady, a potem kuli z tej urny, a jeżeli
zadanie da się rozwiązać kombinatoryką to robię kombinatoryką, a nie krzakami, np. losowanie 3
losów dajmy na to z 30 szybciej i prościej robi się kombinatoryką, a nie krzakiem, bo z tego
wyjdzie dąb Bartek.
23 lis 00:10
Mila:
bezendu, wg mnie rozsądnie podchodzisz do zadań z prawdopodobieństwa.
Dużo tutaj ładnie rozwiązałeś.
23 lis 16:37
bezendu:
Mila ale to są proste zadania.. A na maturze roz są o wiele trudniejsze.
23 lis 16:48
Mila:
Zadanie z matury R, dla
Bezendu, Piotra.
1) Ze zbioru liczb{0,1,−1,2,−2,3,−3....,2n+1,−2n−1} , gdzie n jest ustaloną liczbą naturalną
większą od 4, losujemy jednocześnie 3 liczby.
Niech A oznacza zdarzenie−suma wylosowanych liczb nie ulegnie zmianie , jeśli w wylosowanych
liczzbach zmienimy znaki na przeciwne.
Wiedzą, że :
Podpowiedź;
1) ile jest wszystkich liczb
2) ile jest liczb dodatnich
3) ile jest liczb ujemnych
4) ile zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A
Zaraz będą następne.
23 lis 20:29
23 lis 20:32
bezendu:
Jak tu wyliczyć |Ω| ?
23 lis 20:43
23 lis 20:47
Hajtowy: Tak
23 lis 20:49
23 lis 20:53
Mila:
|Ω| dobry wzór, dobrze obliczone.
Wypisz kilka elementów zbioru A
23 lis 20:57
bezendu:
Ogólnie |A|=n+1 ?
23 lis 21:00
bezendu:
| | 3 | |
P(A)=n+1* |
| |
| | (n+1)(2n+1)(2n+3) | |
dobrze do tej pory ?
23 lis 21:30
Mila:
tak.
A={(0,1,−1),(0,2,−2)....(0,n+1,−n−1)} zbiór takich trójek
23 lis 21:31
bezendu:
(2n+1)(2n+3)=399
4n
2+6n+2n+3=399
4n
2+8n−396=0 /4
n
2+2n−99=0
Δ=4+396
Δ=400
√Δ=20
Tak ?
23 lis 21:35
Mila:
No, pięknie. I co, takie straszne zadania z R?
23 lis 21:37
23 lis 21:39
bezendu:
Gustlik mi chodziło o Twoje rysunki dotyczące prawdopodobieństwa

Wiem, że nie lubisz
krzaków
23 lis 23:59