Funkcja-parametr
bezendu:
Zaczynam od prostych zadań, proszę żeby ktoś sprawdził założenia i wyniki

Nie chcę gotowych
rozwiązań

1.Wyznacz te wartości parametru m , dla których równanie x
2+mx+m=0 ma jedno rozwiązanie.
Δ=0 i m=0
m
2−4m=0
m(m−4)=0
m=0 lub m=4
2.Wyznacz te wartości parametru m ,dla których równanie (m−2)x
2 + 6x+1=0 ma jedno rozwiązanie.
Δ=0 i m−2=0
m=2
36−4(m−2)=0
36−4m+8=0
−4m=−44
m=11
m=11 lub m=2
23 lis 11:16
Piotr 10: bezendu po co w pierwszym zadaniu piszesz warunek m=0 ?
23 lis 11:18
bezendu:
3. Znajdź zbiór tych wartości parametru k , dla których dane równanie ma dwa różne pierwiastki
x2 + (k−3)x−1= 0 .
(tutaj k−3 może być równe 0 bo dostanę x2−1 więc będą dwa różne pierwiastki ?)
Δ>0
(k−3)3+4>0
k2−6k+9+4>0
k2−6k+13>0
Δ=36−52
Δ=−16 czyli k∊R ?
23 lis 11:19
bezendu:
Żeby sprawdzić warunek co będzie jeśli m=0.
23 lis 11:20
Piotr 10: Tego nie sprawdzasz. W pierwszym zadaniu wystarczy warunek Δ=0
23 lis 11:21
bezendu:
Ale zobacz np do zadania 2 m−2=0 sprawdzałem tam ?
23 lis 11:21
Piotr 10: Sprawdzasz jedynie warunek ten gdy masz przy potędze x2, np (m−5). Gdy przy x2 masz 1 to nie
sprawdzasz tego warunku, bo to będzie i tak funkcja kwadratowa. A gdy masz przy x2 (m−2)
sprawdzasz warunek co dzieję sie dla m=2, bo to jest wtedy funkcja liniowa
23 lis 11:23
5-latek: Wedlug mnie rozpatrujesz osobno dla rownania liniowego i osobno dla rownania kwadratowego
23 lis 11:23
Godzio:
Jeśli mamy funkcję: f(x) = ax
2 + bx + c
To rozpatrujemy zawsze przypadki: a = 0 i a ≠ 0
Jeżeli w "a" nie ma żadnego parametru to olewamy ten warunek

Co do 2, napisałeś m = 2, ale nie napisałeś, że mamy rozwiązanie x = ..., może się okazać, że
po wstawieniu m = 2 mamy sprzeczność
23 lis 11:24
bezendu:
4.Dla jakich wartości parametru m równanie mx2−6x−1=0 ma co najmniej jedno rozwiązanie?
No i teraz m=0 mam funkcję liniową ?
Δ≥0 i m=0 wtedy liniowa ?
36+4m≥0
4m≥−36
m≥−9
m∊<−9,∞) ?
23 lis 11:26
Piotr 10: W tym 4 zadaniu
I przypadek m=0
v
II przypadek
10 m≠0
20 Δ≥0
23 lis 11:29
bezendu:
Godzio wracam do 2.
2.Wyznacz te wartości parametru m ,dla których równanie (m−2)x
2+6x+1=0 ma jedno rozwiązanie
jeśli podstawię m=2 to mam 6x+1=0
6x=−1
23 lis 11:29
Godzio:
Ok, zawsze wypada wyznaczyć to rozwiązanie, bo a = 0 nie oznacza, że otrzymamy jedno
rozwiązanie
23 lis 11:33
bezendu:
A spójrz jeszcze na zadanie 4. Wystarczą takie warunki jakie ja zapisałem ?
23 lis 11:35
Godzio:
Powinno być tak jak pisze Piotr 10
23 lis 11:36
bezendu:
Czyli też dla m=0 wyznaczam to rozwiązanie ?
23 lis 11:38
PW: Dla m=0 równanie liniowe:
−6x − 1 = 0
Ma ono na pewno jedno rozwiązanie (nie pytają jakie, tylko "czy ma", na tym koniec myślenia).
Dalej zakładamy, że m≠0, czyli równanie jest kwadratowe. Żeby miało co najmniej jedno
rozwiazanie, musi być Δ≥0. Rozwiązujemy wiec nierówność
36+4m ≥ 0, m≠0.
Złapałeś się, w odpowiedzi [−9,∞) jest liczba zero − odpowiedź jest błędna (jeśli mówimy o
funkcji kwadratowej).
Dopiero odpowiedź finalna brzmi : m=0 (to z rozważania o funkcji liniowej) lub m∊[−9,0)∪(0,∞)
(to z rozważania o funkcji kwadratowej), a zatem
m∊{0}∪ m∊[−9,0)∪(0,∞) = [−9,∞).
Ktoś, kto policzy tylko Δ≥0 i otrzyma wynik m∊[−9,∞) ma tylko pozornie dobre rozwiązanie (wynik
się zgadza, ale sposób myślenia błędny, nie dostanie pełnej liczby punktów).
23 lis 11:40
Godzio: Tak, ZAWSZE
Bo np.
mx
2 + mx + 1 = 0
m = 0 −− jedno rozwiązanie
nie prawda 
bo dla m = 0 mamy: 0 + 0 + 1 = 0 ⇒ 1 = 0 czyli sprzeczność
23 lis 11:40
5-latek: Tak
23 lis 11:40
bezendu:
4.Dla jakich wartości parametru m równanie mx
2−6x−1=0 ma co najmniej jedno rozwiązanie?
No i teraz m=0 mam funkcję liniową ?
1
0 m=0
−6x−1=0
6x+1=0
6x=−1
2
0 m≠0
Δ≥0
36+4m≥0
4m≥−36
m≥−9
m∊<−9,
∞) ?
i teraz suma warunku 1
0 i 2
0 ?
23 lis 11:42
Godzio:
Formalnie:
2
o m ∊ <−9,0) U (0,
∞) bo 0 wykluczyliśmy

I teraz suma
23 lis 11:43
5-latek: Tak suma warunkow .to napisz jaka bedzie ta suma
23 lis 11:45
bezendu:
m∊<−9,∞)
23 lis 11:45
Godzio:
23 lis 11:46
5-latek: zle bo nie wylaczyles 0
23 lis 11:47
5-latek: A nie dobrze masz
23 lis 11:48
bezendu:
Dla jakich wartości parametru m równanie (m−1)x2−2mx+m=0 posiada 2 różne rozwiązania?
Tu teraz muszę zrobić że m−1≠0 m≠1 i Δ>0
4m2−4(m−1)m>0
4m2−4m2+4m>0
4m>0
m>0
m∊(0,∞)/{1}
Teraz dobrze ?
23 lis 11:49
Godzio:
Ok, kreseczkę dajemy w drugą stronę

" \ "
23 lis 11:51
bezendu:
No tak źle wcisnąłem
23 lis 11:51
5-latek: tak
23 lis 11:53
bezendu:
Wyznacz te wartości parametru m , dla których równanie x2+mx+m= 0 ma dwa różne pierwiastki
takie, że ich iloczyn jest mniejszy od 6
Δ>0 i x1*x2<6
m2−4m>0
m(m−4)>0
m∊(−∞,0)∪(4,∞)
x1*x2<6
m<6
m∊(−∞,6)
I teraz część wspólna czy suma ?
23 lis 11:55
5-latek: A narysuj te warunki na osi liczbowej i zobacz jakie bedzie rozwiaznie dla tych warunkow .
23 lis 12:02
bezendu:
m∊(−∞,0)∪(4,6) ?
23 lis 12:02
5-latek: jesli nie jestes pewienn czy dobrze wyznaczyles to wstaw np do rownania m=−5 i policz
23 lis 12:10
bezendu:
akurat m=−5 spełnia warunki zadania
23 lis 12:10
5-latek: czyli przedzial (−oo ,0 ) tez a wez policz np m=7
23 lis 12:16
bezendu:
dla m=7 nie spełnia

czyli chyba dobrze wyznaczyłem
23 lis 12:20
5-latek: Dobrze wyznaczyles

Teraz widzisz jak sie robi jak nie jestes pewny ?
23 lis 12:24
bezendu: Tak, za 2 godziny ciąg dalszy zadań
23 lis 12:26
bezendu:
Czyli w zadaniu 4 mogą istnieć dwa warunki to lub to i dlatego suma tych warunków ?
23 lis 15:59
5-latek: A teraz dobrze sie zastanow czy to co wyznaczyles to jest naprawde jest suma tych warnkow czy
to jest czesc wspolna .
Co bedzie suma tych 3 przedzialow
23 lis 16:34
bezendu:
Zadanie 4. Tak jak napisał PW i Godzio suma tych warunków. ?
23 lis 16:46
bezendu: ?
23 lis 17:01
bezendu:
Dla jakich m ∈ R równanie x
2−mx+m+3=0 ma dwa różne rozwiązania, których suma odwrotności
jest mniejsza od 1?
m
2−4(m+3)>0
m
2−4m−12>0
Δ
m=64
√Δm=8
Rozwiązując nierówność (m+2)(m−6)>0 mam
m∊(−
∞,−2)∪(6,
∞)
−3(m+3)<0 / (−3)
m+3>0
m>−3
m∊(−3,
∞)
Teraz część wspólna
m∊(−3,−2)∪(6,
∞)
Czy tutaj wszystko się zgadza, założenia, zapis ?
23 lis 20:27
Mila:
Tak, zgodnie z tym co napisali PW i Godzio
23 lis 20:42
bezendu:
Ale chodzi o zadanie 20:27
23 lis 20:42
bezendu: ?
23 lis 21:01
bezendu:
7. Wyznacz te wartości parametru m , dla których równanie x2+mx+m=0 ma takie dwa różne
pierwiastki, że suma ich kwadratów jest mniejsza od 15
Δ>0 i x12+x22<15
m2−4m>0
m(m−4)>0
m∊(−∞,0)∪(4,∞)
x12+x22<15
(x1+x2)2−2x1x2<15
m2−2m−15<0
Δm=64
√Δm=8
m1=−3
m2=5
(m+3)(m−5)<0
m∊(−3,5)
Cześć wspólna m∊(−3,0)∪(4,5)
Ok ?
23 lis 21:19
5-latek: Przedostatnie dobrze masz
ostatnie dobrze tez
23 lis 21:25
bezendu:
Jesteś pewny w 100% ?
23 lis 21:28
Mila:
Jak pisze 5−late, zgadza się.
23 lis 21:49
bezendu:
Zapis też, nie chcę tracić na maturze punktów za darmo.
23 lis 21:51
Eta:
23 lis 21:52
bezendu:
Witaj Eta !
23 lis 21:53
bezendu:
Wyznacz tę wartość parametru k ,dla której suma kwadratów pierwiastków równania
x2+2kx+3k2−6k−2=0 jest największa z możliwych
I teraz pytane kiedy ten warunek zachodzi ?
23 lis 22:00
bezendu: ?
23 lis 22:01
Eta:
Δ≥0
i x12+x22 −−− osiąga maxsimuj
x12+x22= (x1+x2)2−2x1*x2 = ... wzory Viete'a
23 lis 22:02
Eta:
maxsimu
m
23 lis 22:02
bezendu:
Wzory Viete'a wiem że trzeba zastosować, chodziło raczej tylko o to kiedy jest największa z
możliwych
23 lis 22:04
bezendu:
A czasami delta Δ>0 ?
23 lis 22:09
Eta:
Po zastosowaniu wzorów Viete'a otrzymasz funkcję kwadratową ze zmienną "m"
i masz podać kiedy ta funkcja osiąga wartość największą
a to wiesz,że ........ ( w wierzchołku paraboli ramionami zwróconej do dołu!
23 lis 22:09
Piotr 10: Nie. Jeżeli nie ma w zadaniu słowa ''różnych'' lub ''przeciwnych znaków'' Δ≥0. Wiem, że to
głupie trochę(w zadaniu jest przecież liczba mnoga ''pierwiastków'', ale tak jest w ocenianiu
CKE, tak mi Godzio tłumaczył.
23 lis 22:11
bezendu:
Właśnie też myślałem, że Δ>0 możesz mi podać link to tego tłumaczenia

?
23 lis 22:12
bezendu:
x
2+2kx+3k
2−6k−2=0
4k
2−4(3k
2−6k−2)≥0
4k
2−12k
2+24k+8≥0
−8k
2+24k+8≥0 /

−8)
k
2−3k−1=0
Δ
k=9+4=13
√Δk=
√13
k
1=U{3−
√13{2}
k
2=U{3+
√13{2}
Czy tu się nie pomyliłem ?
23 lis 22:18
Saizou :
Piotrze liczbą przeciwną do 0 jest 0, wiec teoretycznie może być jeden pierwiastek
23 lis 22:22
Eta:
k2−3k−1 ≤0
23 lis 22:23
bezendu:
k∊(−∞,−3+√13{2}>∪<U{−3−√13{2},∞)
i teraz tylko wzory viet'a rozwiązać ?
23 lis 22:24
bezendu:
Ten przedział źle wyznaczyłem bo k≤0
si ?
23 lis 22:26
Eta:
teraz ok
23 lis 22:27
bezendu:
Mam teraz te wzory viete'a
4k2−2(3k2−6k−2) jaki tutaj znak ?
4k2−6k2+12k+4
−2k2+12k+4
23 lis 22:31
bezendu:
Eta żyjesz ?
23 lis 22:41
Eta:
f(k) = −2k
2+12k+4 −−− osiąga maksimum
| | −b | |
to kw= |
| =..........  |
| | 2a | |
23 lis 22:49
bezendu:
i co dalej ? sprawdzam czy k
w mieści się w tym przedziale ?
23 lis 23:28
bezendu:
| | −12 | |
kw= |
| =3 nie zauważyłem |
| | −4 | |
23 lis 23:33
bezendu:
Chyba coś ten przedział mi się nie zgadza
23 lis 23:37
Eta:
| | −3−√13 | | −3+√13 | |
k∊< |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
k= −3 ∊ do tego przedziału
23 lis 23:40
bezendu:
k=3
23 lis 23:41
Eta:
| | +3−√13 | |
Masz błąd k1= |
| .... popraw i będzie ok  |
| | 2 | |
23 lis 23:44
bezendu:
właśnie tu coś mi się nie zgadzało

Dzięki Bogu zawsze
Eta czuwa
23 lis 23:45
Eta:
23 lis 23:46
bezendu:
Eta masz jeszcze chwilkę ?
23 lis 23:51
Eta:
0,5 chwilki
23 lis 23:52
bezendu:
0,5

Dla jakich wartości parametru m suma pierwiastków równania x
2−2m(x−1)−1 = 0 jest równa sumie
kwadratów tych pierwiastków?
x
2−2mx+2m+1=0
Δ>0 x
12+x
22=x
1+x
2 ?
23 lis 23:55
Eta:
Δ≥0
23 lis 23:58
bezendu:
Czemu ≥ ? Suma pierwiastków
23 lis 23:59
Eta:
Jeżeli Δ=0 to x1=x2
wtedy mogą być
2x12= 2x1 ⇒ x1(x1−1)=0 to x1=0 v x1= 1
02= 0 i 12 = 1
24 lis 00:06
bezendu: ?
24 lis 00:07
bezendu:
Dziękuję będę za jakieś 13 godzin

Dobranoc
24 lis 00:08