Moduł na osi liczbowej
Ja: cześć, mam pytanie co do modułów( inaczej wartości bezwględnej). Chodzi mi o sposób
rozwiązywania go przy pomocy osi liczbowej. Dla przykładu mam takie równanie:
|x+2|=3 −> skąd mam wiedzieć czy liczbą od której odliczam 3 jednostki jest 2 czy (−2)?
21 lis 20:14
Janek191:
Za x wstawiamy taką liczbę, by x + 2 = 0 , czyli ( −2).
więc x = − 2 − 3 = − 5 lub x = − 2 + 3 = 1
−−−−−−−−−
Inne rozwiązanie:
I x + 2 I = 3 ⇔ [ x + 2 = − 3 lub x + 2 = 3 ] ⇔ [ x = − 5 lub x = 1 ]
22 lis 11:55
22 lis 12:04
pigor: ...,
geometrycznie równanie |x+2|=3 ⇔ |x−(−2)|=3 oznacza, że na osi OX szukasz
x−ów odległych od liczby −2 o 3 jednostki, czyli liczb : −2−3=
−5 lub −2+3=
1 ,
a więc
|x+2}=3 ⇔
x∊{−5,1} i tyle .
22 lis 12:04
?: Wystarczy znajomość wzoru z interpretacji geometrycznej wartości bezwzględnej
Zapis |x−a|=r, interpretujemy jako: x są te punkty, których odległość od punktu o współrzędnej
a jest równa r jednostek.
W Twoim zadaniu: |x+2|=3, czyli według wzoru |x−(−2)|=3, zatem a=−2, r=3
22 lis 12:05
paula: odległość punktu A= ( pierwiastek z 7,3) od początku układu współrzędnych jest równa:
a)3
b) pierwiastek z 7
c) pierwiastek z 10
d) 4 odpowiedź poprawna. Tylko jak to teraz wyliczyc
PILNIE POTRZEBUJEEE POMOCY

!
3 gru 16:47