Granica
Nihilius: Hej, znowu mam problem z zadankiem pomożecie ?
lim n(1−n√ln n)
21 lis 12:54
Nihilius: up
21 lis 14:03
Nihilius: .
21 lis 15:30
Krzysiek: policzyłbym granicę funkcji:
| | 1−(ln1/t)t | |
limt→0 |
| korzystając z reguły de l'hospitala. |
| | t | |
dla t=1/n, to jest granicy z zadania.
21 lis 16:47
Nihilius: A napisałbyś mi jak to obliczyć dokładnie ?
Bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać, będę dozgonnie wdzięczny
21 lis 17:46
Krzysiek: najpierw musisz policzyć granicę:
(ln(1/t))
t czy w ogóle zmierza do 1, by móc skorzystać z tej reguły.
korzystając z tego,że: a
b=e
blna
liczysz granicę blna,
gdzie b=t, a=ln(1/t)
| | ln(ln(1/t)) | | ∞ | | 1 | |
limt→0 |
| =[ |
| ]=[H]=limt→0 |
| *t*(−1/t2)=0 |
| | 1/t | | ∞ | | ln(1/t) | |
zatem (ln(1/t))
t →e
0=1
| | 1−(ln(1/t))t | |
i teraz policz granicę: |
| korzystając z reguly de l'Hospitala licząc pochodne |
| | t | |
licznika i mianownika.
21 lis 17:54
Nihilius: Cholera, zadanie z puli powinienem potrafić... Naprawdę bym był ogromnie zobowiązany jeśli
doprowadziłbyś przykład do końca, nie wiem jak to zrobić...
21 lis 18:08
Krzysiek: tak jak napisałem, policz pochodną licznika i mianownika (osobno)
pochodna mianownika (t)'=1
Może (pewnie jest) jakiś prostszy sposób obliczenia tej granicy...
21 lis 18:11
Nihilius: ja pochodnych właśnie nie miałem jeszcze i tu jest problem...
może zamiast tego posłużyłbyś radą w innym zadaniu,
https://matematykaszkolna.pl/forum/223255.html
pierwszy przykład już zrobiłem, odnośnie drugiego jest problem bo wynik kłóci się ze
wskazaniami wolframa.
21 lis 18:16