Granice
Nihilius: Hej, znowu mam kłopoty z zadankami, proszę bardzo o pomoc, muszę wyznaczyć :
lim ln(3n2+20n+5)/(ln(n9−3n+12) )
i jeszcze nie jestem pewien tego:
lim (n−1n+1)bn
gdzie bn=(√n+1−√n−1)−2
przekształciłem to na (1+2n−1)−bn=((1+2n−1)n−12)−2bnn−1
i liczę granicę −2bnn−1 otrzymuje e0=1 ?
21 lis 01:12
kokos: hmm a tam nie będziesz miał przypadkiem (
√n+1−
√p−1)
−2 stąd
| 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| (√n+1−√p−1)2 | | (√n+12+2√n+1√n−1+√n−12) | |
| | 1 | |
= |
| tylko nie jestem pewien jak tutaj zadziałać , czy |
| | (√n+12+2√(n+1)(n−1)+√n−12) | |
po prostu można to wyciągnąć , bo mamy wartość bezwzględną prawda?
21 lis 02:16
kokos: [tam jest literówka na samej górze n zamiast p
21 lis 02:16
Nihilius: nie o to chodzi raczej, do góry !
21 lis 12:56
Nihilius: up
21 lis 14:03
Nihilius: up
21 lis 15:02
Nihilius: .
21 lis 15:30
Nihilius: .
21 lis 17:35
Nihilius: do góry !
21 lis 17:47
Krzysiek: | | 2 | | (√n+1+√n−1)2 | |
bn=( |
| )−2= |
| |
| | √n+1+√n−1 | | 4 | |
| | −2 | | (√n+1+√n−1)2 | |
cn= |
| * |
| →−2 |
| | n+1 | | 4 | |
zatem całość zmierza do e
−2
21 lis 18:22
Nihilius: Strasznie dzisiaj zamulam, skąd uzyskałeś tą dwójkę w pierwszym wierszu w bn ?
21 lis 18:30
Nihilius: Dobra wiem, ja już się chyba dzisiaj położę, wczoraj a w sumie dzisiaj do 4 rano zadanka
trzaskałem
21 lis 18:44